Az amerikai altábornagy szerint kínai halászok hadihajók kíséretében készülnek dolgozni a Japán ellenőrzése alatt álló szigetek körül, amelyeket Kína magának követel.

Hirdetés

„Az Egyesült Államok száz százalékig kitart kötelezettségvállalása mellett, hogy segítsen Japánnak ebben a helyzetben” – hangsúlyozta az altábornagy.

Schneider agresszívnak és rosszindulatúnak nevezte a kínai intézkedéseket. Mint mondta, Peking feltehetően augusztus 15-e körül fog véget vetni a halászati tilalomnak a Dél-Kínai-tengeren engedélyt adva egy nagy halászflottának, hogy a vitatott szigetek közül dolgozzon. A halászhajókat a kínai parti őrség és haditengerészet egységei kísérik.

A kínai külügyminisztérium azzal reagált az altábornagy kijelentéseire, hogy a szóban forgó szigetek Kínához tartoznak és felszólította „a feleket, hogy őrizzék meg a térség stabilitását”.

Korábban írtuk

A Szenkaku-szigetek (kínaiul Tiaojü-szigetek) körüli vita már évek óta húzódik Tokió és Peking között. Washington nem foglal állást a szuverenitást illető vitában, de ígéretet tett Japánnak, hogy megvédi a szigeteket egy támadás esetén.

Magas rangú amerikai katonai tisztségviselők azt vetik a pekingi vezetés szemére, hogy területi igényeit próbálja érvényesíteni Ázsiában a koronavírus-járvány, illetve az Egyesült Államok és Kína megromlott kapcsolatai közepette. A legutóbbi diplomáciai pengeváltásban Kína bezáratta a csengtui amerikai konzulátust, miután az amerikai kormány utasítására bezárni kényszerült a houstoni főkonzulátusát. Washington ugyanis korábban kémkedéssel vádolta meg a kínai külképviseletet.