Orbán Viktor csütörtökön Washingtonban Kevin Robertsszel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytat panelbeszélgetést az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője címmel, a magyar stratégiai gondolkodásról a kialakuló globális biztonsági, gazdasági és társadalmi konfliktusok korszakában.

Hirdetés

Pénteken pedig a kormányfő Donald Trump korábbi amerikai elnökkel tárgyal Floridában.

A magyar miniszterelnök jó kapcsolatot ápol Donald Trumppal

Orbán Viktor és Donald Trump nem először találkozik, Trump elnökként már 2019-ben fogadta a miniszterelnököt a Fehér Házban. Akkor Trump elismerően nyilatkozott Orbán Viktorral kapcsolatban, kiemelve a kormány erőfeszítéseit a migrációval szemben a biztonság érdekében, és a találkozó a tervezettnél jóval hosszabb ideig tartott .

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Donald Trump (b) találkozója a korábbi amerikai elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án

A két politikus 2022 nyarán találkozott legutóbb Trump bedminsteri birtokán, és Orbán Viktor akkor felszólalt az amerikai jobboldal legnevesebb seregszemléjén, a CPAC-en is.

Korábban írtuk

Donald Trump az amerikai CPAC-en beszélt Orbán Viktorról. Akkor úgy fogalmazott:

Nagyon tiszteletem Orbán Viktort, az itteniek is nagyon tisztelik. Egy szívós, okos ember.

A republikánus politikus felidézte Orbán Viktor szavait is, aki az évértékelőjén arról beszélt, 

Szeretnénk, ha Donald Trump visszatérne az Egyesült Államok elnöki székébe, és békét csinálna Európa keleti felén.

A magyar jobboldal és az amerikai konzervatívok gondolkodásában sok a közös pont, például az illegális bevándorlás elutasítása vagy a családok fontossága. Az amerikai konzervatívok ráadásul szeretnék, ha újra rend lenne a világban, ehhez viszont erőt kell tudni mutatni, ebben pedig a jelenlegi amerikai kormány nem jeleskedik, az Európai Unió vezetéséről nem is beszélve – erről beszélt a minap Törcsi Péter az Alapjogokért Központ operatív igazgatója a Központ sajtóbeszélgetésén, ahol szóba került Orbán Viktor amerikai útja is.

Az eredeti cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható IDE kattintva.