Fotó: MTI/EPA pool/Rungrodzs Jongrit
Hszi Csin-ping kínai elnök a gazdasági vezetők tanácskozására érkezik az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés, az APEC bangkoki csúcsértekezletén 2022. november 18-án.
Hirdetés

A két ország partnersége egyértelműen segítette Moszkvát a háború kitörése utáni gazdasági nehézségek mérséklésében, ugyanakkor – vélik a WSJ szerzői – ez növelte a globális megosztottságot is azzal, hogy számos fejlődő országot, amelyek kereskedelmi szempontból Kínára támaszkodnak, távol tartottak attól, hogy a konfliktusban állást foglaljanak.

Oroszország és Kína egy ideje arra törekszik, hogy tompítsa az Egyesült Államok befolyását a világban. Hszi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a jelenleg is érvényben levő nemzetközi rend az USA szája íze szerint lett kialakítva, ezért mindenképpen átalakításra szorul.

A két vezető szívélyes kapcsolatot ápol egymással, aminek hátterében a lap szerint ott van a kínai pártfőtitkár orosz kultúra iránti, fiatal korából származó szeretete, és Putyin iránti személyes szimpátiája is.

Az elmúlt hónapokban Hszi azonban igyekezett diplomáciai szempontból mérsékelni az Oroszországgal való kapcsolatokat, hogy elkerülje az ebből származó károkat – vélik külügyi elemzők. Példaként említik, hogy a kínai vezető nemrégiben közölte nyugati kollégáival (például Joe Bidennel), hogy ellenzi a nukleáris fegyverek bevetését Ukrajnában, épp miután Putyin ezzel fenyegetőzött. Felvetik azt is, hogy a szeptemberben Üzbegisztánban tartott találkozó hangulata jóval visszafogottabb volt az év eleji meetinghez képest. Az orosz elnök meg is jegyezte Hszinek, hogy „megértjük az ezzel (mármint a háborúval) kapcsolatos kérdéseit és aggodalmait”. Mint a The Wall Street Journal kiemeli, Peking továbbra is kerüli a fegyverszállításokat és Putyin háborús erőfeszítéseinek nyílt támogatását.

A „kötéltánc” mögött az a ki nem mondott törekvés bújhat meg, hogy Kína immár dominálni szeretné a két ország kapcsolatait. Hszi eszerint tehát úgy akar hasznot húzni „leválásából” Nyugat-Oroszországról, hogy közben nem szigetelődik el a nyugati világtól.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk