Korábban a rendőrség azt közölte, hogy nem találtak terrorizmusra utaló jelet a Parnell téren késsel elkövetett támadásban, de reggeli sajtótájékoztatóján Drew Harris országos rendőrfőkapitány már nem zárta ki ezt sem, kiemelve, hogy egyelőre minden lehetséges indítékot számba vesznek. A főkapitány elmondta, hogy ilyen méretű zavargásokra évtizedek óta nem láttak példát az ír fővárosban, és hozzátette, hogy várhatóan többeket őrizetbe fognak még venni.

Hirdetés

A tájékoztatás szerint csütörtök este egy kisebb bevándorlásellenes csoport jelent meg a támadás helyszínén és összecsapott a rendőrökkel. A mintegy 2-300 főre duzzadó tömeg – melyben az ír zászlók mellett „Az ír életek számítanak” feliratú táblák is megjelentek – autókat gyújtott fel, kirakatokat tört be, üzleteket rabolt ki, továbbá a közeli éttermekből felkapott székeket és asztalokat hajigálva rátámadt a kiérkező rendőrökre.

A zavargások megfékezésére mintegy 400 rendőrt mozgósítottak, és kordonnal vonták körbe az ír parlament épületét is. Patrick McMenamin főfelügyelő csak az éjszakai órákban jelentette be az X közösségi oldalon, hogy a rendbontásoknak sikerült véget vetni.

Helen McEntee igazságügyi miniszter leszögezte: nem lehet és nem is szabad eltűrni az ír fővárosban csütörtök este kialakult állapotokat. „Nem hagyjuk, hogy bűnbandák a tragédiát arra használják, hogy káoszt szítsanak” – fogalmazott.

Korábban írtuk

A rendőrség korábban már bejelentette, hogy a késsel elkövetett támadás gyanúsítottja egy ötvenes éveiben járó férfi – aki maga is súlyosan megsebesült, de további információkat nem közöltek róla.
A támadó három kisgyermeket és egy nőt sebesített meg, közülük kettőt súlyosan.