Az ukrán államfő egy kijevi konferencián arról beszélt, hogy a három hónapja tartó ukrán ellenoffenzíva gyorsabban érne el eredményeket az ország déli és keleti felében, ha a hadserege még erősebb fegyverekhez jutna.

Hirdetés

„A háború kezd lelassulni. Ez így van, és mi elismerjük ezt. Minden folyamat kezd nehezebbé és lassúbbá válni, a szankcióktól kezdve a fegyverszállítmányokig” – jelentette ki Zelenszkij a rendezvényen.

Hangsúlyozta: Ukrajnának több és korszerűbb nyugati fegyverzetre van szüksége, egyebek között harci repülőkre.

„Ha nem vagyunk jelen az égen, de Oroszország igen, akkor ők az égből fognak megállítani minket. Megállítják az ellenoffenzívánkat” – tette hozzá.

Korábban írtuk

Zelenszkij esti videóüzenetében is szövetségesei szemére vetette, hogy lazítottak az Oroszországgal szembeni szankciós nyomáson, s további büntetőintézkedéseket sürgetett.

„Jelenleg túl nagy szünetet látunk partnereink részéről, ami a szankciókat illeti. És nagyon aktív orosz próbálkozásokat ezek kijátszására” – mondta. Hozzáfűzte: Ukrajna prioritásai közé tartozik, hogy szankciókat érjen el az orosz energetikai szektorral szemben, elérje, hogy megállítsák az elektronikai eszközök Oroszországba áramlását, illetve tovább korlátozzák az orosz pénzügyi szektort.

„A világ szankciós offenzívájának újra kell indulnia” – szögezte le Zelenszkij.

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő nem sokkal korábban Facebook-oldalán közölte, hogy Kijev elutasítja a Moszkva elleni szankciók enyhítését az ENSZ fekete-tengeri gabonaegyezmény visszaállítására irányuló erőfeszítései keretében. „Az Oroszország elleni szankciós rezsim enyhítése a gabonaegyezmény újraindításáért cserébe az orosz élelmiszer-zsarolás győzelmét jelentené és meghívót Moszkva számára újabb zsarolási hullámokra” – tette hozzá.