Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij
Sebesült férfi Kijevben 2022. október 10-én, miután robbanások történtek az ukrán fővárosban
Hirdetés

Az államfő szerint a támadást szándékosan időzítették a reggeli csúcsforgalom idejére, hogy a lehető legnagyobb veszteségeket okozzák.

„Ez egy kemény reggel. Terroristákkal van dolgunk”

– szögezte le Zelenszkij. „Pánikot és káoszt akarnak, el akarják pusztítani az energiarendszert” – mondta. Hozzátette, hogy a „rakéták tucatjaival” és iráni Sahíd típusú drónokkal végrehajtott csapások északról délre és keletről nyugatra vették célba az országot, Kijevet, valamint Hmelnickij, Lviv, Dnyipro, Vinnicja, Zaporizzsja, Szumi, Harkiv vagy éppen Zsitomir térségét eltalálva.

„Átmeneti áramkimaradások lehetségesek, de a győzelembe vetett bizalmunk nem törik meg” – hangoztatta a Kijev belvárosában kültéren forgatott videóban.

Korábban írtuk

„Az ellenség azt akarja, hogy féljünk, azt akarja, hogy az emberek elmeneküljenek, de mi csak előre mehetünk, és ezt a csatatéren is megmutatjuk” – tette hozzá, és felszólította az ukránokat, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy Oroszország hétfő reggel 75 rakétával támadta Ukrajna több városát. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy az ukrán légvédelem 41 rakétát megsemmisített. Hozzátette, hogy Oroszország harci drónokat is bevetett.

Legalább nyolcan meghaltak, 24-en megsebesültek az ukrán fővárosban – közölték hétfőn a hatóságok. A legtöbb becsapódás a főváros központjában volt – írta a rendőrség a Facebook közösségi oldalon közzétett közleményében.

Denisz Smihal – ukrán miniszterelnök a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy nyolc régióban és a fővárosban, Kijevben 11 infrastrukturális létesítményt rongáltak meg az orosz csapások. „Most egyes területek el vannak vágva. Fel kell készülni a világítás, a vízellátás és a kommunikáció átmeneti szünetelésére”.

Kijevben a metróforgalom részben leállt, mivel az állomásokat óvóhelyekké alakították át. Vitalij Klicsko polgármester szerint a városközpontban a gépjárműforgalom is akadozott.

A nyugat-ukrajnai Lvivet (Lemberg) ért orosz csapás miatt hétfő reggel szünetelt az áram- és melegvíz-ellátás – közölte Andrij Szadovij, Lviv polgármestere a Facebookon.