Mint mondta, a kijevi vezetés folytatni fogja a harcot, de pénzügyi segítség nélkül Oroszország képes lehet meghódítani Ukrajnát. Az ukrán elnök egyben kijelentette, hogy amint Oroszország elfoglalta Ukrajnát, háború lesz a NATO-val.

Hirdetés

Zelenszkij meggyőződését fejezte ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az észak-atlanti szövetség elleni támadást forgat a fejében.

Az ukrán vezető szerint a nyugati támogatás elmaradásának közvetlen hatása a harctéren a tűzérségi lőszerek és légvédelmi eszközök hiányában fog megnyilvánulni. Mindez – figyelmeztetett – nagy számú halálos áldozatot, illetve sebesültet fog eredményezni.

Zelenszkij felhívta a figyelmet arra is, hogy ukrán vereség esetén Európa nemcsak újabb menekültáradatokkal lesz kénytelen szembesülni, de le fog állni a gabona- és elektromosenergia-szállítás is.

A németországi székhelyű Kieli Világgazdasági Intézet (IfW Kiel) összesítése szerint Ukrajna eddig 240 milliárd euró (91 ezer milliárd forint) értékű támogatásban részesült partnereitől.

Korábban írtuk