Az Ukrajna európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésével kapcsolatos döntés nem ajándék, de a bot a kerékben, tehát az ország, amelyik megakadályozhatja ezt, nem csak Magyarország lehet – véli Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az Unian beszámolója szerint az államfő kiemelte, Ukrajna mindent megtesz annak érdekében, hogy még decemberben megkezdesse a tárgyalásokat. Az Európai Parlament már beleegyezett abba, hogy irodát nyisson a háborúban álló országban.

Hirdetés

Ukrajna tisztában van azzal, hogy bármely ország útja az Európai Unióba az érdemek, és nem az ajándékok útja, ezért megtesszük a magunk részét

– jelentette ki Zelenszkij. Hozzátette, szeretné, ha odafigyelnének arra Európában, hogy Ukrajna egy háborúban álló ország, így különösen fontos, hogy mielőbb megkezdődjenek az egyeztetések a teljes integráció folyamatáról. Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy reméli, van igazság, és nem csak üres szavak, hogy Ukrajna a közös értékeket védi.

Zelenszkij azt ígérte, Ukrajna minden feltételt teljesít, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pedig azt, hogy mindent megtesz azért, hogy meggyőzze az Európai Unió tagállamainak vezetőit Ukrajna támogatásáról.

Daniel Freund nyíltan magyarellenes zöldpárti képviselő korábban azt állította, hogy a magyar kisebbség akkor lenne a legjobban védve, ha Ukrajna EU-tagállam lenne – ez természetesen nagyon-nagyon messze áll a magyar kormány álláspontjától.

Korábban írtuk

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.