„Segítség nélkül nem győzhetünk. De nem is szabad veszítenünk, mert nem maradt más nekünk, mint a haza” – mondta az ukrán elnök újságíróknak Jonas Gahr Store norvég miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

Hirdetés

Az Északi Tanács regionális szervezet oslói csúcstalálkozóján elsősorban a védelmi- és biztonságpolitikában folytatandó együttműködésről tárgyaltak, az ukrán elnökkel kétoldalú találkozókat is terveztek, amelyeken egyebek mellett az Ukrajnának nyújtandó további támogatásokat is napirendre vették.

Zelenszkij a norvég parlamentben elmondott szerdai beszédében kijelentette: Putyin barátokra talált Iránban és Észak-Koreában, és a tőlük kapott fegyverekkel gyilkolja az ukrán népet. Meglátása szerint a diktátorok jobban ellátják fegyverekkel Oroszországot, mint a nyugati demokráciák Ukrajnát.

Norvégia, Svédország, Dánia, Finnország és Izland 11 milliárd euróval támogatta eddig Ukrajnát a 2022 februárjában elkezdődött orosz invázió óta, és készen áll a katonai, gazdasági és humanitárius támogatás folytatására – szerepel az öt északi ország által kiadott közös nyilatkozatban.

Ezenkívül felszólították Oroszországot, hogy állítsa le az Ukrajna elleni agresszióját, és vonja vissza csapatait Ukrajna nemzetközileg elismert határain kívülre. Mette Frederiksen dán miniszterelnök az oslói csúcstalálkozó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kormánya csütörtökön egy közel egymilliárd euró értékű ukrajnai segélycsomagot készül megszavazni.

Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök már az oslói csúcs előtt jelezte, hogy országa további 250 millió euróval támogatja Ukrajna polgári infrastruktúrájának téli fenntartását.

Korábban írtuk