Zsigmond Barna Pál úgy fogalmazott, nagyon fontos a fiatalok részvétele, hogy „Európa végre jó irányba kerüljön, és Brüsszel végre jó irányba tartson”. Értékelése szerint a választás jelentősége, hogy az Európai Unió az legyen, aminek az alapítók megálmodták, azaz a nemzetállamok szövetsége.

Hirdetés

„Ne folytatódjon az a szürreális föderációs kísérlet, ami az elmúlt időszakban jellemző volt”

– emelte ki.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a Kárpát-medencei uniós tagországokban a határon túli magyarok saját jelöltjeikre tudnak szavazni. A kárpátaljai és a vajdasági magyarok pedig, ha rendelkeznek magyar állampolgársággal, levélben szavazhatnak a magyarországi pártlistákra – tette hozzá.

Zsigmond Barna Pál a fiatalokat tömörítő szervezet megalakulásának 5. évfordulója alkalmából arra emlékeztetett, hogy a Határtalanul a Magyar Fiatalokért egységet, közösséget alakított ki a Kárpát-medencében a politika és a közélet iránt érdeklődő fiatalok között. Felidézte, hogy 2010 előtt „nem volt természetes” a nemzetben való gondolkodás és a nemzeti egység támogatása. Annak a véleményének adott hangot, hogy 2004-ben a baloldal „a nemzetre rontott”, támadást indított a határon túli magyarok ellen.

Korábban írtuk

A baloldal most a pedagógusbéremelés, a tanárok ellen indított támadást – mondta.

Fontos, hogy a nemzetben gondolkodó jobboldali szervezetek összefogjanak és a nemzeti egységet képviseljék a Kárpát-medencében – hangsúlyozta az államtitkár.

Bagi Barna, a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület elnöke arról beszélt, hogy szervezetük célja a határon túli fiatalok közösségeinek összefogása.

Farkas Dániel, a Fidelitas elnöke közölte, hogy öt év alatt bebizonyosodott: a Kárpát-medencében az összefogás fókuszában a magyarság áll.

Halmay Gábor, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) alelnöke az EP-választások kapcsán arról beszélt, hogy Európa-szerte szükség van a kereszténydemokrata értékekre.