Az államtitkár úgy értékelt: az Európai Bizottság rossz döntéseket hoz, az Európai Tanácsban többnyire balliberális vezetők ülnek, az Európai Parlament (EP) balliberális oldala pedig felelőtlen nyilatkozatokat tesz, és korrupciós botrányaival van elfoglalva.

Hirdetés

Kifejtette: többszázezer euróval értek tetten képviselőket, de lassan halad az elszámoltatás, ellentmondó hírek érkeznek, és ezek az eljárás alatt álló képviselők szavaznak Magyarország ellen az EP-ben. Mindeközben a bizottság „mondvacsinált okokból” visszatartja a Magyarországnak járó pénzeket. Ezzel áll szemben a magyar jobboldal – mutatott rá

Zsigmond Barna Pál hozzátette: a július 1-jén kezdődő féléves magyar elnökség fontos célkitűzése az EU globális – az Egyesült Államokkal és Ázsiával szembeni – versenyképességének helyreállítása és a migráció helyes kezelése.

A magyar elv az, hogy csak azokat az Európába érkezőket engedjék be, akik valóban jogosultak védelemre, szemben az uniós gyakorlattal, mely előbb beengedi a migránsokat, aztán próbálja vizsgálni a jogosultságot, és akiknél nincs, azokat próbálják – többnyire sikertelenül – visszaküldeni.

Arra a felvetésre, hogy elvehetik-e Magyarországtól a soros elnökséget, Zsigmond Barna Pál nemmel válaszolt. Már biztos, hogy Magyarország lesz a soros elnök 2024 második félévében – jelentette ki.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta: a magyarok elsősorban magukra számíthatnak. 2012-ben is kitűnő volt a magyar elnökség, és Magyarország most is jól áll a felkészüléssel. Remélhetőleg a június 9-ei EP-választással Európa is jó irányba fordul – jegyezte meg az államtitkár.

Zsigmond Barna Pál az M1 aktuális csatornán kitért arra is: a háborús szankciók miatt romlott Európa versenyképessége, a brüsszeli elitnek nincsenek hosszú távú stratégiai víziói, csak a rossz döntéseket erőlteti a migráció kérdésében is.

A június 9-ei EP-választás tétje Európa jövője. Arra van szükség, hogy a kontinens visszanyerje régi erejét, újra a nemzetállamok Európája legyen, ahogy azt az alapító atyák megálmodták. Ennek érdekében őszintén kell beszélni a valóságról például a háború vagy a migráció kérdésében – tette hozzá.

„Más országok nem olyan szerencsések, mint mi, liberális véleményterror van, de ha meghallják a magyarok hangját, még lehet Európában jobboldali többség a június 9-ei választás után”

– fogalmazott az államtitkár. A soros magyar elnökség prioritásai között említette a magyar érdekek képviseletét, a demográfiai helyzetet és a nyugat-balkáni bővítést.