Ugyanígy gyanús az összes távol-keleti halkészítmény, legyen az vietnámi cápaharcsa /pangasius/ (lassan átveszi a közismert heck szerepét a multi élelmiszerláncok mélyhűtőiben) – vagy rák, kagyló, lábasfejű tengeri herkentyű.

Ismétlődő veszélyforrás a lett illetve litván sprotni (sprat) füstölt hal konzerv, hiszen nehéz találni nem benzpirénnel szennyezettet a küldemények közt. De ugyanígy vigyázni kell azoknak, akik drága pénzen füstölt lazacot vásárolnak, hiszen még a francia import is gyanús lehet.

A fő veszélyt ezen a héten is a növekvő számú vegyszeres primőrök és más déli országokból származó gyümölcsök jelentik. Az exportáló országok választékában vezet Törökország, Olaszország, és általában a közel-keleti zöldség-gyümölcs termelők.

Néhány extra eset:

– behozatali engedély nélküli Vietnamból származó garnélarák, Belgiumon keresztül

– DEHP – di (2-etil-hexil)-ftalát (4,6%) vegyszerkiválás a Kínából származó üveg termoszból

– hamis egészségügyi bizonyítvány(ok) (hamisítva 2009.12.31.-re, közben a szavatosság lejárt 2009.09. hónapban), fagyasztott tilápia (afrikai harcsa) filénél (Nílusi spp.) Kínából

– Salmonella typhimurium fagyasztott kolbászos bolognai mártásban, Olaszországból

– nem engedélyezett új diétás élelmiszer: Stevia rebaudiana tartalommal, Magyarországról

Ez utóbbi annál is érdekesebb, hiszen minden szökőévben méltóztatnak hivatalos szerveink jelentést küldeni. Az ember hihetné, hogy minden rendben van, csak hát a KSH legfrissebb adatai szerint mára már élelmiszer exportból fedezzük a kiskereskedelmi kínálat több mint 53%-át.

Mi magyarok, akik még Trianon után is Európa éléskamrája voltunk… Ma már minket etet a globalo-gazdi.

További élelmiszerbiztonsági EU-s jelentések és cikkek itt:

http://ketesaruk.hu

És ha jó magyar árura váltana a sok globalo-csemege után:

http://jomagyararu.hu