– friss „locoto” paprika (Capsicum pubescens) Bolíviából, penésszel fertőzve – vajon bedarálják-e a híres magyar pirospaprikába?

– Salmonella Dublin (jelenlét / 75g) és Salmonella Montevideo (jelenlét / 75g) svéd hamburgerben, a nyersanyag Franciaországból, Írországból, Lengyelországból származik, Németországon keresztül – ezt aztán jól megkeverték az importőrök!

– rossz higiéniai állapotú paprika (Capsicum) Marokkóból – figyelem, itt a tavasz, jön a szokásos marokkói méreg primőr!

– gépi darabolású fagyasztott baromfihús Franciaországból, emberi fogyasztásra alkalmatlan állapotban (több mint három nappal a vágás után lett feldolgozva!) – talán még emlékeznek rá, hogyan adták el Magyarországon a német állattápnak szánt csirkét a Tesco-ban

– metomil vegyszer (0,12 mg / kg – ppm), Törökországból származó zöldpaprikában – a törökök gyakorlatilag minden primőrt és gyümölcsöt vegyszerekkel fűszerezve szállítanak az EU piacaira.

– be nem jelentett szója (> 10 mg / kg – ppm) a vákuumcsomagolt kolbászban, Magyarországról!

– Salmonella Saint Paul (a 11-ből 12 minta) a hűtött pulykamellben, Lengyelországból – jellemző hír az Európában dúló szalmonella háborúból.

A szlovákok által bejelentett szójás magyar kolbász különösen annak fényében érdekes, hogy most nyertek a „Tokaji”-ra eredetvédelemmel felérő EU-s névhasználatot. Gyenge külpolitikánk búcsúzóul még megtette a tőle telhetőt… Ahogy 8 évig nem tett semmit a magyar érdekekért, úgy ezt a tragikomikus szlovák dicsőséget sem volt képes megakadályozni.

De hogy végre valami jót is írjunk: Megnyílt társlapunk a JóMagyarÁru.hu!

Néhány érdekes következtetésre alkalmat adó jelentés a KétesÁruk.hu aktuális heti élelmiszerbiztonsági terméséből:

A szerkesztők minden oldalukon ellenpéldaként szándékoznak állítani új lapjukat a KétesÁruk.hu adott termékcsoportba tartozó mérgező élelmiszerbiztonsági jelentéseire.

A feladat koránt sem könnyű, hiszen a magyar termelők a lehető legjobban ki vannak szolgáltatva a világpiac által rájuk ömlesztett gagyi termékekkel történő versengésnek.

Azonban vannak, akik nem adják fel, többek közt az a néhány száz termelő, aki már is helyet kapott a JóMagyarÁru.hu lapjain.

Segítsünk nekik, és segítsünk a lapnak azzal, hogy ellenőrzötten jó és magyar élelmiszertermelő cégekről küldünk nekik információt a karahun@karahun.hu központi E-mail címre. (A megjelenés közérdeklődésű adatok szintjén díjmentes)

További részletek:

http://jomagyararu.hu – a magyar élelmiszer védelmében

http://ketesaruk.hu – a nemzetközi piac mérgező élelmiszereinek gyorsjelentései