Megkezdődött a 7. Víz Világfórumon a dél-koreai Teguban 2015. április 12-én. Áder János államfő  megnyitó beszédében nemzetközi megállapodás megalkotására tett javaslatot a közös vízgyűjtő területek használatával kapcsolatban.

Elegendő víz nélkül nincs fenntartható fejlődés – mondta Áder János államfő vasárnap a dél-koreai Teguban, a 7. Víz Világfórumon elmondott nyitó beszédében, amelyben a többi közt részletes nemzetközi megállapodás megalkotására tett javaslatot a közös vízgyűjtő területek használatára.

A magyar köztársasági elnök a világ legjelentősebb vízügyi tanácskozásán felszólalva úgy ítélte meg, a helyi vagy regionális megoldások már nem elégségesek a vízügyi válságok és problémák kezelésére. Áder János ezért az ENSZ keretén belül született megoldásokat egy globális vízügyi szervezet felállításával tenné még hatékonyabbá.

Az államfő úgy fogalmazott, hogy „a Földet kibillentettük egyensúlyi állapotából”. Rámutatott arra is, hogy tíz év múlva csaknem kétmilliárd ember él majd vízhiányos területen.

MTI