A tejes és üdítős italos kartondobozok 75 százaléka papír, így azok újrahasznosíthatók. E csomagolóanyag szelektív visszagyűjtése azonban elmarad nemcsak az EU tagállamok átlagától, de a hazai lehetőségektől is, mivel a lakosság 100 italos kartondobozból mindössze 10-12 darabot dob be a szelektív gyűjtőszigetek papír (Budapesten) és műanyag (vidéken) gyűjtőedényeibe.

Magyarország figyelemre méltó fejlődést produkált az elmúlt 4 évben az italos kartondoboz gyűjtés terén. Tavaly (2008-ban), a 2004-során begyűjtött italos kartondoboz mennyiség ötszörösét, azaz 1.350 tonna dobozt gyűjtött szelektíven a lakosság, amely mennyiség újrahasznosításával több, mint 8.458 fát mentettünk meg a kivágástól. Az évek óta javuló eredmények ellenére hazánkban a forgalomba hozott italos kartondobozoknak csak 12%-a, míg Csehországban 19%-a, Ausztriában 52%-a, Németországban 65%-a kerül visszagyűjtésre és újrahasznosításra.

A „Belevaló Dobozok” akció révén az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés nemcsak köszönetet kíván mondani azoknak, akik már eddig is gyűjtötték ezt a csomagolóanyag típust, de egyben ösztönözni, is kívánja a szelektív gyűjtésben résztvevő budapestieket hogy még több italos kartont dobjanak Budapesten a kék (papír) gyűjtőedényekbe .

A Belevaló Dobozok akció keretében, június 9-én reggel 8-tól este 6-ig, Budapest 22 kerületének egy-egy gyűjtőszigetén kapnak ajándékot italos kartondobozaikért cserébe a Budapestiek. Az akcióban visszagyűjtött tejes és üdítős italos kartondobozokat az FKF Zrt. gyűjtőkocsijai a FE-Group Zrt. telephelyére szállítják, ahol válogatják és bálázzák azokat, majd pedig papírgyárakba kerülnek újrahasznosítás céljából. A kezdeményezésben résztvevő

gyűjtőszigetek listája a www.iksznet.hu honlapról tölthető le, míg az

összes budapesti szelektív hulladék gyűjtősziget listája a www.fkf.hu

oldalon érhető el.

„Napjainkban számos eszköz, berendezés és tárgy, köztük a csomagolások is kényelmünket szolgálják, de kényelmünknek ára van; Földünk erőforrásai kimerülőben vannak, ezért tehát takarékoskodunk kell velük” – mondta Baka Éva, az idén 5. éves fennállását ünneplő Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója. „A Belevaló Dobozok akció arra kívánja felhívni a lakosság figyelmét, hogy a szelektív gyűjtés és az anyagok újrahasznosítása nemcsak környezetünk és lakóhelyünk tisztántartása végett fontos, de a meglevő erőforrásainkkal is takarékosabban kell bánni és ami újrahasznosítható, azt szelektíven kell gyűjten i.

"Amióta édesanya vagyok különösen fontosnak tartom, hogy vigyázzak a Földre, illetve szűkebb környezetemre” – mondta D. Tóth Krisztina , az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés Tiszteletbeli Nagykövete. „A mi felelősségünk, hogy gyermekeink, unokáink egy élhetetlen és elhasznált, vagy egy egészséges és a teljes életre alkalmas bolygót kapnak tőlünk. Arról nem is beszélve, milyen nagy móka a lányommal közösen szétválogatni az újrahasznosítható hulladékot, majd a különböző színű konténerekbe dobáln i. És ami ma játék, az holnap természetes része az életének" – tette hozzá a népszerű műsorvezető.

Hazánkban ma már közel 350 településen, összesen több mint 4 millió lakosnak van lehetősége arra, hogy az otthonában keletkezett italos kartondoboz hulladékot szelektíven gyűjtse.

Budapesten az italos kartondobozokat a kék színű, azaz a papír szelektív gyűjtőkbe kell bedobni. A „Belevaló Dobozok” akcióban, június 9-én a következő gyűjtőszigeteken jutalmazza apró ajándékokkal a környezettudatos budapestieket az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés:

Belevaló Doboz gyűjtőpontok:

I. kerület: Naphegy tér

II. kerület: Nagy Imre tér

III. kerület: Vörösvári úti SZTK mellett

IV. kerület: Árpád út és Rózsa utca sarkán

VI. kerület: Hunyadi tér

VII. kerület: Károly körút és Dohány utca sarka

VIII. kerület: Blaha Lujza tér

IX. kerület: Csarnok tér

X. kerület: Kőrösi Csoma Sándor út és Mádi utca sarok

XI. kerület: Ménesi út, a Kelenhegyi lépcsőnél

XII. kerület: Sirály utca és Jagelló út sarka

XIII. kerület: Lehel Piac

XIV. kerület: Thököly út és Róna utca sarka

XV. kerület: Nyírpalota út és Zsókavár utca sarka

XVI. kerület: Jókai Mór utca, rendőrséggel szemben

XVII. kerület: Ferihegyi úti SZTK

XVIII. kerület: Üllői út, Piac tér

XIX. kerület: Thököly utca és Zalaegerszeg utca sarka

XX. kerület: Bíró Mihály utcai gyorsétteremnél

XXI. kerület: Kossuth Lajos utca, víztoronnyal szemben

XXII. kerület: Nagytétényi út, a Park utcánál

XXIII. kerület: Szent László utca, a templommal szemben

Több információ: www.iksznet.hu

Ne feledje: Tapossa laposra!