A Magyar Kerékpárosklub mellett a Levegő Munkacsoport, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszteri titkárságának, valamint a Közlekedési Koordinációs Központ csapata vett részt a ma délelőtt rendezett versenyen. A háromfős csapatok mindegyikében egy autós, egy kerékpáros és egy gyalogos mérkőzött meg egymással. A csapatok az érintett intézmények portáin a „Bringázz a munkába!” kampány plakátját és matricáját adták át ajándékba.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumból a miniszteri titkárság dolgozói vettek részt a futamon. A miniszter sofőrje autóval, titkára pedig öltönyben, kerékpárral tette meg a 2,4 km hosszú utat a minisztérium négy épülete között. A fontos iratok átszállítása egyik miniszteri épületből a másikba mindennapi, rendszeres rutinfeladatnak számít. A kerékpáros versenyző 20 perc alatt, míg az autós 25 perc alatt ért célba.

A Közlekedési Koordinációs Központ munkatársai a Lövőház utcából a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Akadémia utcai épületének érintésével érkeztek meg a Parlamenthez. A leggyorsabb a kerékpáros volt, aki 19 perc alatt tette meg a távot, míg autóval 37 perc, gyalogosan, illetve a tömegközlekedést használva 43 perc kellett annak teljesítéséhez.

A Levegő Munkacsoport csapata a leghosszabb utat választotta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból indultak, majd a Nemzeti Erőforrás Minisztérium érintésével a Környezetvédelmi Államtitkárságra mentek, így kétszer kellett átkelniük a Dunán, mire elérték a Parlamentet. Csapatukból a kerékpáros bizonyult a leggyorsabbnak, aki az egész mezőnyt megelőzve elsőként ért célba. A Levegő Munkacsoport csapata egy taxit is indított, amely a többi autót megelőzve másodikként teljesítette a távot. (Ennek fő oka, hogy a taxinak nem kellett külön parkolóhelyet keresnie, míg az egy fővel közlekedő autóknál elkerülhetetlen volt a parkolóhely keresése és az autó lezárása.) A versenyző autók között kakukktojás volt légszennyezéstől mentes elektromos autójuk, mely harmadikként ért célba.

A Magyar Kerékpárosklub két csapatában is a kerékpáros csapattag győzött. A Nemzetgazdasági Minisztériumból induló csoport Budán a Külügyminisztériumot és a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetvédelmi Államtitkárságát érintette, majd a Vidékfejlesztési Minisztériumból érkezett a Parlamenthez. A kerékpárosnak mindössze 28 perc, a gyalogosnak 38 perc, míg a gépkocsivezetőnek több mint 70 perc kellett a feladat teljesítéséhez.

A kísérlet egyértelművé tette, hogy a gépkocsival történő hivatali ügyintézés és iratszállítás lassú amellett, hogy drága és környezetszennyező is. Az iratok kerékpárral történő szállítása esetén a hivatalok jelentős pénzt és időt spórolhatnának meg, emellett évente több tonna széndioxid-kibocsátástól is megkímélnék a légkört.

Csapatok és útvonalak:

1. Magyar Kerékpárosklub: Külügyminisztérium (1027 Budapest, Bem rakpart 47.) – Nemzetgazdasági Minisztérium (1055 Budapest, Honvéd u. 13-15.) – Vidékfejlesztési Misztérium (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11.) – Parlament (Kossuth tér, parkoló az Alkotmány utca felől) (2.4 km)

2. Levegő Munkacsoport: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (1054 Budapest, Akadémia u. 3.) – Nemzeti Erőforrás Minisztérium (1051 Budapest, Arany János utca 6-8.) – Belügyminisztérium (Budapest, Nádor u. 2.) – Vidékfejlesztési Minisztérium – Környezetvédelmi Államtitkárság (1011 Budapest, Fő utca 44-50.) – Parlament (5.8 km)

3. Magyar Kerékpárosklub: Nemzetgazdasági Minisztérium – Külügyminisztérium – Vidékfejlesztési Minisztérium – Környezetvédelmi Államtitkárság – Vidékfejlesztési Minisztérium – Parlament (5.1 km)

4. Közlekedési Koordinációs Központ: Közlekedési Koordinációs Központ (Budapest, Lövőház utca 39.) – Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – Parlament (4.6 km)

5. Nemzeti Erőforrás Minisztérium: Nemzeti Erőforrás Minisztérium – NEFMI Egészségügyi Államtitkárság (1051 Budapest, Arany János u. 6-8.) – NEFMI Kultúráért Felelős Államtitkárság (1055 Budapest, Szalay u. 10-14.) – NEFMI Sportért Felelős Államtitkárság (1054 Budapest, Hold u. 1.) – Parlament (2.4 km)

A Kormányzati Aktafutam végeredménye

Gyalog + BKV

Kerékpár

Autó

Benzinköltség

CO2

1. útvonal (2.4 km)

21 perc

20 perc

23 perc

100 Ft

390 g

2. útvonal (5.8 km)

40 perc

19 perc

34 perc

(taxival 26 perc)

250 Ft

2160 g

3. útvonal (5.1 km)

38 perc

28 perc

70 perc

215 Ft

1898 g

4. útvonal (4.6 km)

43 perc

19 perc

37 perc

194 Ft

1712 g

5. útvonal (2.4 km)

20 perc

25 perc

100 Ft

890 g