Izzadás, kényelmetlen fekvés, forgolódás. Ha rosszul alszunk, annak keservesen megfizetjük az árát, egész napos nyűgösséggel és fáradtsággal. A szervezet – bár látszólag pihen- tulajdonképpen ugyanakkor keményen dolgozik. Testünkben ugyanis remekül működik a munkamegosztás: éjjel kapcsol be a nappal pihenő vegetatív idegrendszer.

– Mint a színházban a díszletmunkások. Ha előadás közben dolgoznak, akkor is baj van, ha a két felvonás között nem dolgoznak, akkor is baj van, tehát a háttéripar, a keringés, légzés, egyéb tudat alatti működések szabályozásában vesz részt az idegrendszer – mondja Dr. Bernát István alváskutató.

A vese, a máj, a lép, minden szervünk ekkor végzi el a méregtelenítést és a tartalékok feltöltésének munkáját. Mint egy boltban, ahol éjjel pótolják az árukészletet.

Szerencsére a modern tudomány mindent megtesz, hogy a legújabb technikai vívmányokat is felhasználva dédelgethessük testünket alvás közben is: ma már egy paplan nem csak melegít, hanem számos más trükköt is tud.

– Olyan kikészítésű textília, amiben gyakorlatilag kapszulák vannak elhelyezve, természetesen mikroszkopikus méretűek, ezek fel vannak, megvannak töltve azokkal az alapanyagokkal – teszi hozzá Dóczi Péter szakértő.

Dörzsölés hatására ezek a mikrokapszulák gyakorlatilag kiszakadnak, elpárolognak azonnal. Ezért aztán alvás közben kívülről- belülről szépülhetünk is, sőt, a paplan fejünkre húzása nem csak a hideg és a rossz álmok ellen véd, hanem a káros sugarak ellen is.

Bár a kutatók sem tudnak megegyezni abban a kérdésben, hogy a testünket állandóan érő sugárzások, például a mobiltelefonok térereje mennyire hat károsan a szervezetre, a paplanok leges- legjobbjai még ezt a mikrohullámot is képesek kiszűrni- amint ezt egyszerűen kísérletünk is bizonyítja.

Ez tehát az igazi csúcstechnológia, a paplanok Ferrarija, de mára az egyszerűbb darabok között is találhat mindenki saját ízlésének, fázósságának és izzadékonyságának megfelelőt.

Ez a háromnegyed liter víz – körülbelül ennyi vizet vesztünk egy éjszaka -, ennyi folyadékot kell az ágyneműnek felszívnia és elpárologtatnia a levegőbe. Ez bizony kemény munka.

40 éves paplan már olyan fajta terhelésnek volt kitéve, annyi nedvességet szívott magába, annyira összetöredeztek a szálai, hogy bármennyire is gondosan tisztították, már nem az igazi.

Tehát akár a nagymama dunyhájába takarózunk, akár a legújabb csúcsmodellt vásároljuk meg, ha igazán jól akarunk aludni, maximum 10 évenként le kell cserélnünk a paplant. Mert egy jót aludni időnként mindenkinek muszáj.

(Forrás: www.freepress24.tv)