A Civilek a Mecsekért Mozgalom tagjai eddig is, és most is fellépnek az építkezés ellen. Mindenáron meg akarják akadályozni, hogy katonai radar kerüljön a Tubesre.

A múlt hónap végén született meg a bírói döntés, hogy az engedély jogerős, megkezdődhet az építkezés. Az ellenzők a döntést követően bejelentették, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak felülvizsgálati kérelemmel.

Azt mondják a civilek, hogy nem szeretnének engedetlenségi mozgalmat, de mégis felélesztették a Tubest figyelő riadóláncot. Folyamatosan őrjáratoznak, ha valami gyanús mozgás van, mindjárt tudnak valakit értesíteni. Akkor pillanatok alatt nagyon sokan megjelennek, megakadályozva a járművek mozgását.

Egyébként az önkormányzat is megteheti a maga lépéseit a már eddig is elkezdett jogi kezdeményezéseken túl, például közlekedési táblák kihelyezésével korlátozhatja a nehéz gépjárművek mozgását. A civilek pedig kértek közterület-foglalási engedélyt arra az útszakaszra, ahol el lehet jutni a Tubesre. Ez egy viszonylag keskeny erdei út, de kulcsfontosságú, csak itt lehet elérni az építkezés helyét. A rendőrség ezt az engedélyt nem adta meg, arra hivatkozva, hogy van ott másik három objektum is, mások is közlekednek oda.

Van még egy nagyon fontos momentum, ami nem új, de mégiscsak figyelemre méltó: Pécs polgármestere megerősítette, amit már korábban is bejelentett, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza ezt a beruházást. Annak idején Páva Zsolt úgy fogalmazott, hogy akár felmegy sátorozni is a Tubesre. Közben levélben fordult a miniszterelnökhöz, illetve a NATO főtitkárához is, választ várva arra a kérdésre, hogy valóban kell-e ez a radar Pécs fölé, vagy módosult-e az álláspontjuk. És úgy tűnik, hogy egységesebb az önkormányzat, mint korábban volt. A szocialisták is azt mondják, hogy nincs szükség a radarra.

(180 perc)