Víz és benzin az autósok közkeletű tapasztalatai szerint egymásnak ellenségei. A vizezett üzemanyagtól az autó rángat, nagyobb mennyiségű víztől a motor leáll, nem indul, elvész a garancia. Kevesen gondolnak ugyanakkor bele, hogy a víz egyik alkotóeleme, a hidrogén nagyon is használható lenne járművek meghajtására. A jóslatok szerint ha majd kifogynak az olajkészletek, a sűrített hidrogén veheti át az üzemanyagok szerepét. S a nagy autógyárak már meg is alkották az első, hidrogénnel tölthető kísérleti típusokat, amelyek egyelőre szűk kétszáz kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek. Sőt, valójában a hidrogénmeghajtás lehetőségeivel már a benzinmotorok megalkotója, Nicolaus August Otto is foglalkozott a 19 században, ám végül túl nehezen kezelhetőnek minősítette a magas energiatartalmú hidrogéngázt.

Örvendetes mellékhatás

Hidrogénmeghajtású autót gyártani egyelőre még nem gazdaságos. Hogy a hidrogén energiája mégis hasznosítható napjaink járműveiben – igaz, egyelőre csak a benzin kísérőjeként –, hazánkban egy kanadai magyar feltaláló, Farkas Sándor üzemanyagcellái nyomán vált ismertté.

A Farkas Inc. internetes honlapja szerint a cég hidrogén üzemanyagcelláját 1996-tól kísérletezték ki a tudós saját Ford autójában. A kezdeti cél csupán az volt, hogy az öreg jármű füstölő motorját kissé felfrissítse. A motorba juttatott hidrogén ugyanis többletenergiát ad az oda szintén befolyó benzinnek, így a nagyobb robbanások tisztább égést eredményeznek.

A kísérlet sikeres is volt, az elegy kitisztította a motort, a füstölés megszűnt. Három hónappal később azonban a kutató észrevette, hogy a jármű fogyasztása jelentősen, 25-30 százalékkal csökkent. A kísérlet sikerén felbuzdulva a tudós felesége dízel Dodge-jében is kipróbálta a szerkezetet. Az eredmény ezúttal sem maradt el: a fogyasztás 15 százalékkal csökkent.

– Az öreg motort úgy kell elképzelni, mint az erősen használt PB-gázpalackot: már nem tud tökéletes égést generálni, kormoz. A HHO-generátorok által kibocsátott durranógáz ugyanakkor képes arra, hogy tökéletesítse az égést – magyarázza a működési elvet Sáska Gyula, a magyarországi HHO egyesület elnöke.

A hidrogénből fejlesztett gáz négyszer nagyobb energiát vezet a motorba, aminek hatására a normál üzemmódban némileg cseppes üzemanyag dúsítva sokkal finomabbra porlad, jelentősen javítva a hatékonyságot. Mindennek eredményeként az üzemanyag teljesen elég, nem keletkeznek mérgező gázok, s 1000-2000 kilométer megtétele után megtisztul az égéstér a lerakódott szén és korom szennyeződésektől. A károsanyag-kibocsátás akár a korábbi 10 százalékára eshet, 20-40 százalékkal csökkenhet az üzemanyag-fogyasztás. A motor pedig a normál autók kétezres fordulata helyett már 1300-1400-as fordulatnál le tudja adni a teljes nyomatékot – különösen városi autózásnál okozva jelentős üzemanyagmegtakarítást.

– A motortérbe egy vízzel tölthető cellát szerelünk, amely elektrolit segítségével az autó generátoráról vett árammal oxigénre és hidrogénre bontja a vizet. Egyébként semmi máshoz nem nyúlunk, a HHO-generátor csupán az így előállított hidrogént adagolja kis mennyiségben a motor által beszívott levegőhöz – részletezi Sáska Gyula.

Akik nem adták fel

A hangzatos elméletet és a Farkas Inc. HHO generátorainak kezdeti sikereit azonban keserű csalódás követte Magyarországon. A problémát minden esetben a beépített anyagok, jellemzően az elektrolízisnél használt titánlemezek minősége okozza – pontosabban az, hogy más anyagokkal váltották ki a titánlemezeket, amelyek két-három hét alatt rozsdásodni kezdtek, majd zárlatosak lettek. Mivel azonban a rendszer egyébként működött, Sáska Gyula úgy döntött, megpróbálja kiküszöbölni a hibákat.

– A kanadai helyett detroiti lemezekkel próbálkoztunk, amelyek ellenállónak bizonyultak. Majd hogy olcsóbb legyen az előállítás, úgy döntöttünk, a szerkezetet mi szereljük össze.

Így jött létre a licenszjogokra épülő, ám magyar munkahelyeket teremtő termék, amelyet pillanatnyilag (motornagyságtól függően) 120-180 ezer forintért adnak a személyautókba, és valamivel több mint félmillióért a teherjárművekbe.

Bogó Zoltán, a kaposvári Robson-General Kft. vezetője is pórul járt a kanadai készülékekkel.

– Jelenleg perben állunk, 150 berendezést szereltünk be, amit néhány hónappal később mind ki kellett szedni az autókból. A kaposvári cég szintén saját gyártású berendezésekkel váltotta ki a kanadai importot. A saját fejlesztésű készülék egy elektronikusan vezérelt HHO-generátor. Ahogy a cégvezető mondja: az elektronikus felügyelet nélküli HHO a fejlődő durranógáz miatt ugyanis veszélyes is lehet. Az elektronok áramlási sebessége ugyanis hő hatására gyorsul, vagyis az áramerősség nő, ahogy melegszik a motor. S esetleg elérhet egy olyan szintet, ahol már a szigetelés is leolvad a vezetékekről, ami viszont gépjárműtüzet okozhat.

Egyébként a kanadai készülék is egy ilyen, vezérlés nélküli szerkezet volt. A kaposvári cég által kifejlesztett elektronika ellenben folyamatosan azonos szinten tartja az áramerősséget.

– Valójában egy igen régi elméletről van szó. Az elektrolízist és annak energiatermelő hatását már több mint másfél évszázada feltalálták. Az Egyesült Államokban pedig már 82 éve gyártanak HHO-elven működő autókat – mondja Sáska Gyula.

De komoly HHO-generátorgyárak működnek Ausztriában, Németországban, Franciaországban, sőt a környékünkön Csehországban és Szlovákiában is. Ám – ahogy Sáska Gyula hangsúlyozza – Nyugaton nem annyira üzemanyag-takarékosság, inkább környezetvédelmi okok miatt döntenek a beszerelés mellett.

Ír ügyfelei például azért rendelik meg a szerkezetet, mert arrafelé súlyos büntetéseket szabnak ki, ha a gépjármű CO-kibocsátása meghaladja az előírt szintet.

– A terméket nem az üzemanyag-takarékosság miatt találták ki, hanem azért, hogy megmentsék a világot – szögezi le az elnök. Merthogy az üvegházhatást okozó szén-dioxid 22 százalékát immár a közlekedés bocsátja ki. A magyar vásárlóknak azonban sokkal fontosabb a takarékosság, amiben a magyar fejlesztésű szerkezetek semmiben sem maradnak el attól, mint amik a kanadai eredetiről olvashatunk az interneten. A kaposváriak csak személyautókba vállalják a berendezések beültetését, mert szerintük a teherjárművek elektromos rendszere nem feltétlenül tudja megfelelően működtetni az elektronikus szabályozót.

Sáska Gyula szerint ugyanakkor a kamionoknál is elérhető a személyjárműveknél kisebb, 8-15 százalékos megtakarítás.

Bogó Zoltán tapasztalatai nem meglepő módon azt mutatják, hogy a HHO-generátorok iránt a nagy futásteljesítményű, nagy fogyasztású autók tulajdonosai érdeklődnek. Sáska Gyula pedig már a köztudottan benzinzabáló Hummerbe is épített szerkezetet.

Jogi zavarosban

Bár a hazai szervizek kitartása és leleményessége megmentette a HHO-generátorok becsületét, az eszköz presztízse sokat süllyedt az elmúlt időszakban. Internetes fórumokon többen vitatják, hogy a készülékekkel valóban megtakarítást lehet elérni – mások viszont nagyon is kedvező tapasztalatokról számolnak be. Mindebben közrejátszik a téma jogi szabályozatlansága is.

Magyarországon másfél tucatnyi szerviz épít be a járművekbe – sokszor saját fejlesztésű – HHO-generátornak nevezett szerkezeteket – amelyek valójában jó pár jellemzőben különböznek egymástól. Ahogy Sáska Gyula mondja: van olyan „szakértő” is, aki a HHO-beépítés mellett szobafestéssel foglalkozik.

– Jogszabályi hézag van, a HHO-generátorok beszerelése ugyanis hivatalosan nem minősül átalakításnak. Engedélyezési eljárásra csak akkor lenne szükség, ha a változtatás az üzemanyagot vagy az emissziót érintené – magyarázza Bogó Zoltán. Aki ennek ellenére a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyét kérte munkálataihoz.

A HHO magyarországi története tehát azt is megmutatja: egy jó ötlet hogyan amortizálódhat le a hazai vadkapitalista megélhetési verseny, és a hatóságok némi tehetetlenkedése okán. Mert még ha valaki kedvet is kapna az átalakításhoz, lényegében nincs olyan jogi háttér, amelyik garantálni tudná, hogy a gépjármű valóban úgy fog viselkedni, mint ahogy az ígéretekben elhangzott. Pedig ki ne vágyna tisztább kipufogógázra, nagyobb teljesítményre, öregen is megbízható motorra, kisebb fogyasztásra?

Kárász Andor