Újra erősödik a migrációs nyomás. Idén eddig már közel 10 ezer idegen lépett illegálisan Magyarország területére. Elképzelhetjük, mekkora lenne a hívatlan vendégek száma, ha a déli végeken nem épült volna műszaki határzár…

Nemcsak Röszke térségében, hanem a nyugati országrészben is feltűnnek azok a migránsok, akik már bent vannak országunkban. A jelenlegi helyzet persze össze sem hasonlítható a tavalyival, amikor valósággal ellepték az idegenek Győrt, különösen a vasútállomást. Akkor tarthatatlan állapotok alakultak ki. A nagy váróteremben dolgozó könyvárus asszony elmondta, napokig ki sem nyitott, egyébként pedig folyamatosan hányt. Maga sem tudja, hogy mi volt az oka a rosszullétnek, egy ismeretlen vírus, vagy egyszerűen csak az a bűz, ami az állomást és a környékét ellepte. Hiába helyeztek ki a hatóságok mobilvécéket a pályaudvar mögötti parkba, az idegenek jelentős részének a szerkezet túl ismeretlen volt ahhoz, hogy igénybe vegyék.

– Tegnap este is itt lófrált négy-öt migráns. A tavalyi tapasztalatok miatt nagyon félünk, hogy mit hoz a nyár – mondja a könyvárus asszony.

Általános tapasztalat volt, hogy a migránsoknak bőségesen volt pénzük, annak rendje-módja szerint megvették a vonatjegyet az Ausztria felé tartó járatokra, beutazásra jogosító irataik azonban nem voltak. A vasút magyar közönsége a kialakult helyzet miatt kezdett elszokni a vonatoktól, ha utazni akart, inkább az autót választotta. Tömegjelenetek játszódtak le, tolakodtak, hangoskodtak. Nem győzték később fertőtleníteni a vonatokat – ezt már a győri állomás egyik vasutasától halljuk. Most csönd van, mondja, de ki tudja, mi lesz később.

A roham, ha lassan is, de levonult, elsősorban a fizikai és jogi határzárnak köszönhetően. Győr és a környék nyugalmát most a vámosszabadi befogadótábor lakói, illetve azok a fel-feltünedező migránsok zavarják, akik embercsempészek segítségével jutnak el a déli határvonaltól a városig.

– Az utóbbi időszakban négy-öt fős csoportokban fogunk el illegális határsértőket, főleg afgánokat, de pakisztániak és marokkóiak is jönnek, és ismét emelkedik a szírek aránya. Január és március között elsöprő többségben fiatal férfiak érkeztek, újabban ismét felbukkannak családok is – mondja dr. Kovács Péter rendőr alezredes.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályvezetője arról tájékoztat, hogy az illegális migránsok főleg késő este, éjjel és kora hajnalban mozognak a térségben, de a menetrend szerint közlekedő vonatokon is szép számmal fogják el őket a vonatkísérő járőrök. Az alezredes azt is elárulja, hogy nemcsak a migránsok, hanem embercsempészek is fennakadnak a rendőrség hálóján. Többségük magyar állampolgár. De vannak közöttük olyan közel-keletiek is, akik az unió állampolgárai, vagy érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

Tavaly ezer eurót is elkértek a csempészek egy Szeged–Hegyeshalom útért. A Budapestről induló csempészkocsikba pedig általában fejenként 500 euróért lehetett beülni. Az árak inkább nőttek. Most már nagyobb a lebukás veszélye. A lefoglalt több tucat csempészkocsi nagyobbrészt kiszolgált járgány, de látni köztük kifejezetten jó állapotú Audikat és BMW-ket is. Olasz, osztrák, román, szerb, holland, brit és persze magyar rendszámok olvashatók rajtuk.

A térségben élők többsége érezhetően tart a jövőtől. Már csak azért is, mert úgy érzik, az újonnan érkezettek sokkal tolakodóbbak, mint a tavalyiak. Győrben egy Baross utcai dohányboltban halljuk, hogy nem ismerik például a sorban állást. Pénzük van, de türelmük nincs…

– Történnek atrocitások – jegyzi meg egy belvárosi pizzéria eladója.

Március közepén a város egyik McDonald’s gyorséttermében hangoskodott egy 35 éves palesztin férfi, belekötött a vendégekbe és a személyzetbe, dühösen összetört egy csészét, szerencsére nagyobb baj nem történt, bár balliberális mérce szerint már az is baj más helyzetekben, ha a jelenlévőkben félelmet ébresztenek az események.

Persze komolyabbra is fordulnak időnként a dolgok. A vasútállomás közelében található kebabosnál két részeg migráns megkéselte az eladót. Előtte már zaklatták a sorban állókat, majd azt követelték, hogy a magyarok vásároljanak nekik giroszt, mert éhesek. A büfés rendet akart tenni, mire az idegenek lábon szúrták. A vámosszabadi befogadóállomásról jöttek egyébként.

A táborból szabad kijárásuk van a migránsoknak. Ha nincs türelmük kivárni a számukra szervezett különbuszt, akkor a menetrend szerinti járatokkal, vagy akár gyalog veszik az irányt Győr felé a 14-es úton az úttestet is részben elfoglalva. Ha rájuk dudál egy autós, fenyegetően mutogatnak felé.

– Nem vagyunk migránsellenesek, de az ő problémájukat nem nekünk és nem itt kell megoldani – mondja egy vámosszabadi vegyesbolt eladója.

Lizákné Vajda Lívia polgármester azt szeretné, ha bezárnák a tábort, s ebben maga mögött tudja a szép és takaros falu teljes lakosságát. Ehhez már több mint 11 ezer aláírást gyűjtöttek össze a környéken. A kormány méltányolja a kérést, elhangzottak az ide vonatkozó ígéretek, de még nincs konkrét időpont.

– Helyi specialitás, hogy a győri iparfejlesztések miatt sokan költöztek hozzánk, látványos fejlődésnek indult a település. A tábor megnyitása ezt megakasztotta. Megértjük, hogy a nyomás miatt gyors lépésekre volt szükség, a befogadóállomás létrehozásakor állandó rendőrőrs létesült 24 órás szolgálattal, és tavaly kaptunk 1,8 millió forint fájdalomdíjat az államtól az illegális migrációból fakadó többletköltségeinkre, de számunkra az idegenek jelenléte olyan tehertétel, ami nem kompenzálható. Odalett az a nyugalom és biztonság, ami vonzóvá tette Vámosszabadit. Látva, hallva a németországi, ausztriai, svédországi és más eseteket, féltjük a gyerekeinket, akik gyakran egy buszon kényszerülnek utazni a csoportosan közlekedő migránsokkal – mondja Lizákné Vajda Lívia.

Az aggodalom indokolt, helyi információkból az derül ki, hogy szexuális tartalmú beszólások, zaklató megnyilvánulások is előfordulnak. És az is fölkavarta Vámosszabadi közvéleményét, amikor 2014 novemberében egy félmeztelen, 20 év körüli afrikai férfi holttestét fedezték fel a táborhoz közeli kukoricásban… Halálának körülményei azóta sem tisztázódtak. Érthető, hogy Vámosszabadi önkormányzata saját kezdeményezésre nyilatkozatot fogadott el az uniós betelepítési kvóta ellen.

A befogadóállomáson tartózkodókat mindez nem aggasztja. Az egykor munkásszállásnak, később határőrlaktanyának használt épületéből hangos keleti zene hallatszik. Az udvaron fiatal migránsok üldögélnek vagy ácsorognak. Heten-nyolcan kijönnek az utcára, magabiztosan pózolnak a kamerának. Jó, ha 17-18 évesek. Állítólag afgánok. Azt mondják, nem akarnak továbbmenni a németekhez, de a svédekhez sem, inkább itt maradnak nálunk. És folyamatosan szivárog az utánpótlás. Ez bizony új helyzet…

Ágoston–Sinkovics