Március 30-án indítja első közös workshopját a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol a 10-14 éves fiatalok játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával és holdjáró modellt építhetnek, amellyel különböző feladatokat is el kell végezniük. 

Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

Miért jó mindez a kalandon kívül? Mert a Holdat a jövőbelátók már a nyolcadik kontinensként kezelik. A kétórás foglalkozások során a gyerekek betekintést nyernek az űrkutatás történelmének legfontosabb eseményeibe, a Holdra szállás kihívásaiba, nem utolsó sorban pedig hasznos fizikai és elektronikai ismereteket is szereznek.

A holdjáróépítés és az expedíció gyakorlati feladat, amin keresztül emlékezetessé és kézzel foghatóvá válnak az űrkutatás kihívásai. Szerintem így sokkal jobban megmaradnak az információk a gyerekekben – állítja Márk Marcell, a Makerspace.hu operatív vezetője. 

A 2015-ben alapított szervezet az ország első digitális közösségi alkotóműhelye, amely a cselekedve tanulás módszerét és a modern technológiákat ötvözve kalauzolja el a résztvevőket a tudományok világába. Eddig több mint 2300 résztvevő bevonásával szerveztek workshopokat, nyári táborokat, családi napokat, vállalati rendezvényeket és tréningeket.

Az ötezer forintba kerülő foglalkozáson a gyerekek 2-3 fős csapatokban építenek robotot egy rendelkezésre álló – és az életkoruk képességei szerint összeállított – készletből, majd egy expedíciót kell levezényelniük, a holdjárót irányítva. Ez egy kommunikációs játék is egyben, mert két csapatnak kell összedolgoznia: a holdjárót magát ugyanis nyilván nem látja az azt irányító személyzet – az információkat a másik csapattól kapja azzal kapcsolatban, mit lát maga a robot.

A másik szervező, a Puli Space Technologies csapata egy valódi holdjáró, a Puli fejlesztéséről vált híressé, amelyet a Google Lunar XPRIZE verseny keretében szeretnének a Holdra juttatni, illetve a tapasztalataikra építve résztvevői lenni a gyorsan növekvő magánűriparnak. A megmérettetés célja, hogy jóval olcsóbban juttasson az emberiség eszközöket a Holdra, mint eddig. Ha a magyar csapatnak sikerül elérni a célját, a világ három vezető hatalma után Magyarország is járművet küldhet a Holdra, egyben a Puli lesz az első magyar hasznos teher, ami a Holdra jut.

S mire jó mindez, mikor egyébként is a Mars a népszerű célpont az űrkutatásban?  – teszi fel a kérdést Pacher Tibor fizikus, a Puli Space csapatvezetője és egyik alapítója. – Miután már a Nemzetközi Űrállomáson is kipróbáltak egy 3D nyomtatót, egyértelművé vált, hogy ez a technológia forradalmasítani fogja az űripart: a berendezéseket, eszközöket, építőelemeket ugyanis igen költséges felvinni az űrbe, a Hold anyagaiból viszont lehet nyomtatni akár épületeket is. Kiváló bázisa lehet mind az űrkutatásnak, mind az űriparnak, miután egyszerűbb onnan indítani a szondákat, hiszen kisebb a gravitáció, kisebb hajtóerőre van szükség a kilövéshez. Nem beszélve a Föld körül keringő műholdak karbantartásáról. A Holdat a jövőbelátók már nyolcadik kontinensként kezelik.

A Puli már számos tesztelésen ment keresztül, például egy kéthetes emberes Mars-küldetés szimuláción az Ausztriában található Kaunertal sziklagleccseren, ahol az ember-robot együttműködés gyakorlati lehetőségeit is kutatták. Az első prototípus Marokkóban és Hawaiin is járt – morfológiailag és geológiailag Hawaiin van az egyik leghasonlóbb földi helyszín a Holdhoz.

A magyarok most már igazolt indítási szerződéssel is rendelkeznek, a Puli az amerikai Astrobotic leszállóegységén fog a Holdra jutni, amit egy Falcon-9 rakéta fog felvinni. A cél az, hogy akár a verseny határidején túl is, de most már mindenképpen feljuttassák a robotot a Holdra. 

Emellett a tudásukat és elhivatottságukat szeretnék megosztani a jövő generációjával, kiemelten fontosnak tartják a tudományos gondolkodásmód népszerűsítését és a diákok bátorítását arra, hogy a természettudományos vagy a műszaki pályát válasszák. Így rendszeresen tartanak előadásokat iskolai csoportok számára. 

Aki részt vesz a Makerspace.hu és a Puli közös workshopján, az ezer forinttal támogatja a Puli Holdra jutását. A foglalkozások egyik támogatója a Google Magyarország, de a csapat további szponzorokat keres a költségek csökkentése érdekében.

Fehérváry Krisztina