Fontos látni, hogy Magyarországon ki milyen álláspontot és milyen érdekből képvisel – mondta a Fidesz frakcióvezetője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló javaslattal kapcsolatban.

Kósa Lajos kiemelte: vannak szervezetek, amelyek politikai felszólalásra buzdítanak. Kitért arra is, hogy Európában vannak olyan ngo-k, „magukat civilnek nevező szervezetek”, amelyek úgy működnek, mint egy ügynökszervezet. Példaként hozta, hogy Olaszországban van olyan szervezet, amely „az embercsempészet malmára hajtja a vizet”. Az embercsempészet a magyar törvények szerint is bűncselekmény – tette hozzá.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a javaslat nyomán nem tiltják a szervezetek tevékenységét, ha az adott tevékenység nem bűncselekmény. Csak azt szeretnék, hogy ha külföldről politikai szándékkal akar valamit megvalósítani Magyarországon, arról tudjanak – szögezte le.

Kósa Lajos érdekesnek nevezte, hogy – mondta – azok a szervezetek, amelyek átláthatóságról, információszabadságról beszélnek, magukra ezeket az értékeket nem tartják olyan fontosnak.

A Fidesz frakcióvezetője kitért arra is, hogy az uniós támogatások ügyében még vita van. Kósa Lajos megjegyezte, hogy az uniós forrásokra, a feltüntetésükre egyébként is komoly szabályok vonatkoznak, így hajlanak afelé, hogy ezekre az egységes szabályok vonatkozzanak.

MT