A Jobbik több üzleti tranzakcióra hivatkozva azt feltételezi, hogy a kormány kihátrál a rezsicsökkentés mögül.

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormányzati kommunikáció szerint a rezsicsökkentést az tette lehetővé, hogy a stratégiai energetikai szektor egyes létesítményeit állami kézben tartották vagy minél nagyobb állami tulajdont szereztek azokban.
    
Ez a folyamat ellentétes irányba indult – közölte, példaként hozva a Magyar Gáz Tranzit Zrt. eladásáról szóló bejelentést. A magyar-szlovák gázvezeték azt szolgálja, hogy ha Oroszország Ukrajnán keresztül nem szállít gázt, akkor is legyen kedvező alternatívája az államnak – fejtette ki Kepli Lajos, hozzátéve, a tranzakcióval jelentős üzleti potenciálhoz jut a Molhoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt. Egy magán tulajdonos – szemben az állammal – minden további nélkül érvényesíteni fogja a garantált hozamot – hívta fel a figyelmet.
    
Felvetette azt is, hogy a Tigázt nem az állam, hanem a MET csoport vette meg; Mészáros Lőrinc üzleti köre pedig a Mátrai Erőműben szerzett tulajdont. Utóbbi, Magyarország második legnagyobb áramtermelő egysége hatással van a hazai villamosenergia-árakra – mutatott rá a jobbikos politikus, jelezve: azóta a Magyar Villamos Művek drágábban veszi át az áramot, amit a fogyasztók egyelőre ugyanannyiért kapnak. Kepli Lajos ezzel kapcsolatban vitatta azt a hatósági érvelést, miszerint a rendszerkarbantartási igény annyival csökkent, mint amennyivel a termék drágult.
    
Kepli Lajos kitért arra is: pártja nem „marketingtermékként” akarja fenntartani a rezsicsökkentést, hanem valódi intézkedésként, amely szociálisan érzékenyebb a mostaninál. Emellett a piaci árrés érvényesítése a fogyasztói árban további milliárdos megtakarítást jelenthet – jegyezte meg.

(MTI)