A Magyar Liberális Párt azt kéri, hogy a kormány politikája következetesen igazodjon Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentéséhez, amelyben zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben.

A párt külügyi szakpolitikusa szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy Orbán Viktor Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartott keddi találkozója után arról beszélt, Magyarország bűnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgárait. Szent-Iványi István úgy fogalmazott: ezek a kijelentések csak akkor lesznek hitelesek, ha a kormány politikája is következetesen képviseli ezt az álláspontot.

A látogatást elemezve megjegyezte, hogy Benjámin Netanjahu szövetségeseket keres az EU-n belül, akik támogatják az izraeli elképzeléseket. Nagy-Britannia kiválásával ugyanis egy fontos uniós partnert veszítettek el, jelenleg pedig leginkább a visegrádi országok képviselnek pro-izraeli álláspontot az EU-ban – tette hozzá.

Szent-Iványi István hangsúlyozta, hogy a Liberálisok Magyarország fontos és meghatározó partnerének tekintik Izraelt, nem a két ország kapcsolatával, hanem a két kormányfő személyével szemben vannak fenntartásaik. Aggodalomra ad okot, hogy a két miniszterelnököt gyakran emlegetik együtt a világsajtóban, mert mindkettőjüket olyan politikusnak tekintik, akik a hatalom megőrzésének érdekében készek feladni az elveiket – fogalmazott.

Mindkettejük politikájában fontos szerepet játszott Arthur Finkelstein amerikai kampánytanácsadó, aki nem egyszerűen tanácsokat ad a két miniszterelnöknek, hanem „gyakorlatilag a gyűlöletpolitikája egészét kitalálja és ezt levezényli” – mondta.

A politikus sajnálatosnak tartotta, hogy a két kormányt a civilek elleni támadások is összekötik. Nyilvánvaló, hogy a 2016-os izraeli, civil szervezetekről szóló törvény egyfajta inspirációt jelentett a magyar vezetés számára is – tette hozzá magyarázatként.

Aggasztónak nevezte azt is, hogy mindkét politikus Soros György ellenes álláspontot fogalmaz meg. Az üzletembert lehet bírálni, de elfogadhatatlan, ha akár Izrael, akár Magyarország ellenségének kiáltják ki – szögezte le.