Fotó: MTVA/Bizományosi, Faludi Imre

Gy. Németh Erzsébet (DK) délelőtt arról tartott sajtótájékoztatót, hogy egy, az Indexen megjelent hír szerint egy ferencvárosi szocialista képviselő a Budapest Park bezárását és a helyén P+R parkoló létesítését javasolta, amellyel a kerület polgármestere, Bácskai János (Fidesz-KDNP) egyetértett. Bár a hírt azonnal cáfolta a ferencvárosi önkormányzat, azóta egyre-másra érkeznek az ügyben tett sajtónyilatkozatok. Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze időrendi sorrendben.

Fotó: MTVA/Bizományosi, Faludi Imre

DK: ne zárják be a Budapest Parkot!
A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli Pál Tibor szocialista képviselőtől, vonja vissza javaslatát, és tegyen le a Budapest Park bezáratásáról.

Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője sajtótájékoztatóján arra a sajtóhírre reagált, amely szerint Ferencváros szocialista önkormányzati képviselője, Pál Tibor azt javasolta, a Budapest Park helyén P+R parkoló legyen, a kezdeményezést pedig támogatja Bácskai János (Fidesz-KDNP) IX. kerületi polgármester is. 
    
A Fidesznek azért tetszik az MSZP-s javaslat, mert így „kicsinyesen visszavághat a Soros-ügynöknek bélyegzett fiataloknak” – értékelt Gy. Németh Erzsébet, arra szólítva fel az MSZP-t, ne legyen a Fidesz cinkosa. 
    
Hozzátette: remélik, Tarlós István bölcsebb lesz, és nem változtat a Budapest Parknak a fővárossal kötött szerződésén.
    
Nagypál Anikó, a párt választókerületi elnöke Fidesz-MSZP-koalícióról beszélt a ferencvárosi önkormányzatban. Mint mondta, a Budapest Park nem zavarja a lakókat és cégeket, „csak a kerületi Fidesz és MSZP szemét szúrja”, pedig tömegeket vonz és színvonalas koncerteket ad egész nyáron.
    
Ferencváros: nem polgármesteri hatáskör a Budapest Park területének hasznosítása
Cáfolja a ferencvárosi polgármesteri hivatal, hogy a IX. kerületi polgármester szándékában állna a Budapest Park szórakozóhely területén P+R parkolót létrehozni. Erre nincs hatásköre Bácskai Jánosnak (Fidesz-KDNP) – írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben. 

„Az elmúlt napokban a Budapest Park bezáratásával kapcsolatban megjelent félrevezető állításokkal szemben Bácskai János polgármesternek sem hatásköre nincs, sem szándékában nem áll a Budapest Park helyett P+R parkolót létrehozni” – közölték. 
    
Hozzátették: erre azért sincs lehetősége, mert a Budapest Park a jegyző által kiadott jogerős rendezvénytartási engedély birtokában tart nyitva. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a szabadtéri szórakozóhely fővárosi tulajdonú területen működik. 
    
Bácskai János polgármester Pál Tibor MSZP-s képviselő interpellációját hivatalból továbbította a fővárosnak, de nem támogatta, a választ rá a főváros adja majd meg – írták.
    
Sajtóinformációk szerint Pál Tibor, az MSZP önkormányzati ferencvárosi képviselője korábban interpellációban javasolta Bácskai János IX. kerületi polgármesternek, hogy a Budapest Park megszüntetésével kezdeményezze a fővárosnál a terület parkolóvá alakítását.

Horváth Csaba: ha az MSZP-n múlik, nem lesz parkoló a szórakozóhely helyén
Az MSZP mindent megtesz annak megakadályozására, hogy P+R parkoló legyen a Budapest Park nevű szórakozóhely helyén – mondta Horváth Csaba, a párt fővárosi képviselője sajtótájékoztatón.

Az eseményen Horváth Csaba és Pál Tibor cáfolta az információt. Pál Tibor közölte: a terület tulajdonosaként a főváros tavaly, még a budapesti olimpiára készülve villamos-végállomást tervezett a szórakozóhely területére.
    
Hozzátette, miután az olimpiarendezés meghiúsult és a főváros e területre vonatkozó eredeti szabályozási tervében P+R parkoló létesítése szerepel, Bácskai János (Fidesz-KDNP) polgármesterhez intézett tavaly novemberi és idén áprilisi beadványaiban ő az iránt érdeklődött, mi lesz a területtel.         

Pál Tibor hangsúlyozta: pusztán tisztázni kívánta a kérdést, képviselőként az a kötelessége, hogy ezt időben megtegye, hiszen a Budapest Park fővárossal kötött szerződése 2019-ben lejár.         

Közölte, számukra érték az öt éve működő szórakozóhely. A kerületi szocialisták azon lesznek, hogy „megőrizzék ezt az értéket, emellett korszerű választ adjanak a felmerülő új igényekre” – mondta a képviselő, utalva arra, hogy a Budapesti Park az évnek csak négy hónapjában működik, és a fennmaradó hónapokban is hasznosítani szeretnék a területet.
    
Horváth Csaba kijelentette: bár a főváros fejlesztésének fontos eszközei a P+R parkolók és jogosnak tartják a lakosság igényét azokra, a Budapest Park jelenleg sokkal többet ér, minthogy „egy legyen a P+R parkolók sorában”. 
    
Ezért – mint mondta – egyrészt a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén felteszi Tarlós István főpolgármesternek a kérdést, hogy eddig miért csak a 2010 előtt eltervezett P+R parkolók valósultak meg. Másrészt pedig kezdeményezni fogja a közgyűlésben, hogy módosítsák a terület szabályozási tervét, hogy annak közösségi funkcióját jogszabályban is rögzítsék, így a jövőben sem lehet majd parkolóként hasznosítani azt – tette hozzá.
    
Horváth Csaba a fővárosi szocialista képviselők nevében kijelentette: „minden erejükkel meg fogják akadályozni”, hogy bezárjon a szórakozóhely.

Gerendai Károly meglepődött, de bizakodó
A Budapest Park tulajdonosa értetlenül áll azon felvetés előtt, hogy parkolót létesítsenek a népszerű fővárosi szórakozóhely területén. Gerendai Károly az MTI-nek ugyanakkor azt mondta, bizakodó az ügyben.

„Meglepődve értesültünk a sajtóból arról a hírről, amely szerint a ferencvárosi önkormányzat szocialista képviselője, Pál Tibor P+R parkoló létesítését kezdeményezi a Budapest Park helyén. Hozzánk senki nem fordult működésünket érintő hivatalos javaslattal vagy kéréssel. Szerződésünk 2019-ig szól a fővárossal, a tulajdonossal” – mondta Gerendai Károly az MTI-nek.
    
Kitért arra, hogy délután felhívta telefonon Tarlós István. „A főpolgármester megnyugtatott, hogy nem kívánják ellehetetleníteni a Budapest Parkot, nem áll szándékukban felbontani a szerződést”. 
    
A hétvégén az Index.hu írta, hogy Pál Tibor (MSZP) kezdeményezésére a Fidesz által vezetett IX. kerületi önkormányzat a közelmúltban szezonális, ősztől tavaszig működő parkoló létesítésére tett javaslatot a fővárosnak az évente négy hónapon át üzemelő Budapest Park helyén.
    
Gerendai Károly kitért arra, hogy nehezen tudják értelmezni a felvetést, hiszen a Budapest Park területén üzemeltetőként és bérlőként komoly infrastruktúrát alakítottak ki, amelyet alkalmanként visszabontani, lebetonozni, majd azt feltörni nehezen kivitelezhető lenne és az biztosan a szórakozóhely rovására menne.
    
„Az így adódó többletköltségek valószínűleg finanszírozhatatlanná tennék a Parkot. Ez nem kompromisszumos megoldás, amellyel a Park zavartalanul tovább működhetne, hanem ellehetetlenítene minket. Remélem, hogy az érintett döntéshozók belátják, hogy nem jó megoldás parkolót létesíteni ott, ahol már most is szinte csak parkolók vannak a szomszédos áruházak mellett és ahol egy olyan szórakozóhely működik, amelyet rendszeresen tízezer ember látogat” – hangsúlyozta Gerendai Károly.
    
Az üzletember elmondta: nem tudja, mi lehet az ügy hátterében, de talán valakinek esetleg szúrja a szemét a Budapest Park. Hozzáfűzte, hogy úgy tudja, Pál Tibor 2012, a Budapest Park nyitása óta foglalkozik ezzel a témával, akkor tette az első hasonló kezdeményezését. „Nem gondolom, hogy az ügy mögött ténylegesen megfontolt, komoly politikai szándék lenne”.

Párbeszéd: nem valósulhatott meg a Fidesz és az MSZP „mutyikísérlete” a szórakozóhely bezárására
A Párbeszéd örül, hogy idejében kipattant a botrány a Budapest Park körül, mert szerintük így nem valósulhatott meg a Fidesz és az MSZP „mutyikísérlete” a szórakozóhely bezárására. 

Béres András, a párt budapesti szakszóvivője a szórakozóhely előtt tartott sajtótájékoztatón hozzátette ugyanakkor, hogy „ez még nem a végső győzelem”, mert a Fidesz egyedül is be tudja záratni a parkot.
    
Béres András közölte: felszólítják Bácskai Jánost (Fidesz-KDNP), a IX. kerületi polgármesterét és Tarlós István főpolgármestert, hogy nyilatkozzanak, „letesznek-e arról a szándékukról”, hogy bezárják a parkot és biztosítják-e azt, hogy 2019 után is tovább működhessen a szórakozóhely.
    
Kitért arra, a Fidesz így is „fiatalok százezreinek jövőjét vette el” Magyarországon, ők külföldre kényszerültek, és „most akarja bezáratni” a Közép-európai Egyetemet is. 
    
Hangsúlyozta, mindenképpen ki fognak állni a rendezvényhelyszín megmaradásáért, mert „színvonalas és megfizethető” szórakozási lehetőséget nyújt sok fiatalnak.
    
Jelezte, igaz, hogy a fővárosnak komoly „adóssága van” a P+R parkolóhelyek létesítése területén, de ennek megoldására rossz kísérleteket tesznek. 
    
„Nem egy népszerű szórakozóhely bezárásával vagy egy békásmegyeri fasor kivágásával” kell plusz parkolóhelyeket létrehozni, hanem például a Ferencvárosban használaton kívüli gyárépületek helyén lehetne ezt megoldani – tette hozzá.

Tarlós: a főváros nem akarja elvenni a szórakozási lehetőséget
Tarlós István főpolgármester hétfői közleménye szerint „a főváros nem kívánja csorbítani vagy elvenni” a Budapest Parkban a fiatalok jelenlegi szórakozási lehetőségét.

A városvezető hangsúlyozta: a sajtóból értesültek a Budapest Parkkal kapcsolatos vitáról, sem a főváros, sem a BKK nem tervezi a területen P+R parkoló építését. „2010 óta sokkal több P+R parkoló épült, mint előtte, és ezt a munkát folytatni kívánjuk” – jegyezte meg.
    
A kérdéses helyszín az IKOP P+R listájában nem szerepel, és egyéb szerződés alapján sem végeznek ott előkészítést – közölte. 
    
Korábban voltak tervek a hídfő térségében, a Soroksári út és a Gubacsi út közötti területen P+R parkoló létesítésére, azonban azok a terület egyéb, kulturális célú hasznosítása miatt kikerültek a főváros programjából – zárult Tarlós István főpolgármester közleménye. 

LMP: az MSZP és a Fidesz megpróbálta bezárni a Budapest Parkot
Az LMP szerint „a szocialista párt a Fidesszel karöltve” megpróbálta bezárni a Budapest Park szórakozóhelyet, és most a botrány miatt visszakoznak.

Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője az MSZP nem sokkal korábbi sajtótájékoztatójára reagálva úgy fogalmazott: ami ott elhangzott, az „ipari mennyiségű hazudozás és rendkívül kínos magyarázkodás” volt.
    
A politikus szerint az MSZP és a Fidesz együttműködik azokban a „gazdasági ténykedésekben”, amelyek jellemzik a IX. kerület működését.
    
Közölte: Bácskai János (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester – hétfői közleményével ellentétben – egy korábbi vitán azt mondta, „mindent el fog követni azért”, hogy a Budapest Park helyén P+R parkoló legyen, és erre az MSZP-s Pál Tibor „egyetlen szóval se” próbálta megvédeni a kulturális értéket jelentő helyszínt.
    
Csárdi Antal szerint észre kell venni, hogy „a szocialista párt a Fidesszel karöltve” megpróbál mindenkit „hülyének nézni”. Megpróbálták ezt a kulturális intézményt bezárni, és most a botrány miatt visszakoznak – mondta.    
    
MTI, demokrata.hu