Az Állami Számvevőszék csak az ellenőrzött szervezetek „észrevételezése” után véglegesíti és hozza nyilvánosságra az érintett pártok gazdálkodásáról szóló jelentését – tájékoztatta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön az MTI-t.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A közlemény szerint az ÁSZ júliusban nyilvánosságra hozott ellenőrzési ütemtervének megfelelően 2017. december 18-án a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK), december 19-én a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Magyar Liberális Párt (Liberálisok), december 20-án pedig az Együtt – a Korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért Párt 2015. és 2016. évi ellenőrzéséről szóló jelentéstervezeteket észrevételezésre megküldte az érintetteknek.

A második fél évre vonatkozó ütemtervben szerepelt még az MSZP és a Jobbik ellenőrzése is (a Fideszé és a KDNP-é nem).

A pártok tizenöt napon belül észrevételt tehetnek, az ÁSZ csak ezek értékelése után véglegesíti és hozza nyilvánosságra a jelentéseket – tették hozzá.

Az ÁSZ a pártok ellenőrzését a rendszerváltás óta, az érintettek számára is nyomon követhető ütemezés szerint végzi – tudatták.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy 2014. január 1-jével módosult a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény tiltott támogatásokra vonatkozó szabályozása.

A módosítás következtében tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása.

Továbbá tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül az, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe, vagy rendel szolgáltatásokat. Ilyen a plakátkihelyezés, a ingatlanbérlet és a könyvelési szolgáltatás.

A tájékoztatás szerint a törvény arról is rendelkezik: ha egy párt részére a vagyoni hozzájárulást nem pénzben nyújtották, köteles meghatározni annak az értékét. Amennyiben ezt nem teszi meg, az értéket az ÁSZ állapítja meg.

Végül hangsúlyozták, hogy az ÁSZ a tiltott támogatás  megállapításával hozzájárul a pártok gazdálkodásának szabályszerűségéhez, végső soron a politikai élet tisztaságához – tartalmazza a közlemény.

Az ÁSZ azt követően adta ki közleményét, hogy a decemberben ellenőrzött szervezetek közül több ellenzéki párt kifogásolta a rá vonatkozó jelentéstervezetet, illetve az azokban kilátásba helyezett büntetést. Szerintük a számvevőszék politikai megrendelést teljesített.

MTI