Hatvan százalékkal csökkent öt év alatt a várólistán lévő betegek száma.

Fotó: MTI/Vajda János

Fotó: MTI/Vajda János

Nem volt kidobott pénz az a 26 milliárd forint, amit a kormányzat többletforrásként a várólisták csökkenésére költött. Az OECD legfrissebb adatai szerint számos műtéti eljárás esetében jelentősen csökkent a beavatkozásra váró betegek száma, és lerövidült a várakozási idő is.   

Magyarországon 2012 júliusában vezették bea Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által működtetett Országos Intézményi Várólista Nyilvántartást, azóta van egyáltalán képünk arról, melyik kórházban hányan állnak sorba műtétre várva. Korábban azt sem lehetett tudni, milyen alapon és kik döntenek arról, kire, mikor kerül sor.

Ezzel is magyarázható, hogy az országos várólista felállítása forradalmi újításnak számított akkoriban. Nem csak azért, mert a betegek is tudhatták végre, mire számíthatnak. A kép tisztulása megkönnyítette a kapacitások és szükségletek összehangolását is az országban.  Így megvalósíthatónak tűnt az a cél, hogy a nagyobb operációkra se kelljen többet várni 180 napnál, a kisebb beavatkozásra pedig három hónapon belül sor kerüljön. 

Ezt az elképzelést minden várakozásnál jobban sikerült teljesíteni. Öt évvel ezelőtt több mint hetvenezren várakoztak a műtéti behívóra, mára ez a szám harmincezer alá csökkent, miközben közel 15 százalékkal növekedett a beavatkozások száma. 

2014 és 2018 között a tényleges várakozási idő legnagyobb mértékben, ötven százalékkal, a szürkehályog-műtétek és a térdprotézisek esetében csökkent. Előbbire 45 napot, utóbbira 126 napot kell várniuk a betegeknek. Csipőprotézisek esetében 88 nap után rendszerint kerül sor a beavatkozásra. 

A rendszer átalakításának köszönhetően Magyarország az európai középmezőnybe került a várakozási időt tekintve, és idén újabb 6 milliárdot fordítunk a listák apasztására..

Az OECD adatai szerint egyébként e területen Hollandia és Dánia egészségügyi rendszere teljesít a legjobban, mi alig vagyunk lemaradva tőlük. A lengyeleknek azonban még bőven van teendőjük. A sereghajtó Lengyelországban a kisebb műtétekre is több mint egy-másfél évet kell várakozni, hogy sorra kerüljön az ember.