Tóth Tamás eddigi általános helyettest nevezte ki a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának november 1-jei hatállyal a belügyminiszter.

Fotó: mti, kovács tamás
Fotó: MTI, Kovács Tamás

A posztról távozó Csóti András jogviszonya a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény alapján, a szolgálat felső korhatárának elérése miatt szűnik meg.
    
Pintér Sándor pénteken, a Belügyminisztériumban tartott beiktatási ünnepségen kiemelkedőnek nevezte Csóti András altábornagy életútját, mint mondta, megújította a szervezetet.
    
Felidézte: tárcájához 2010-ben került a büntetés-végrehajtás, amellyel szemben új elvárásokat fogalmazott meg, Csóti András és a parancsnoki kar pedig ennek megfelelt. Felkészültek voltak, jól irányították a szervezetet – fogalmazott, hozzátéve: elvárásként fogalmazta meg, hogy a fogvatartottaknak dolgozniuk kell, mert ez a visszavezető út a társadalomba. 
    
A belügyminiszter kitért arra: Csóti András fogékony volt az ő elképzeléseire, jól ötvözte azokat a nemzetközi elvárásokkal és ennek megfelelően vett részt a parancsnoki karral együtt a büntetés-végrehajtási kódex kidolgozásában. Külön megemlítette a belső ellátási rendszer kialakítását, azt, hogy a mezőgazdasági tevékenység erősítésével, a pékáruk gyártásával és vágóhíd üzemeltetésével a büntetés-végrehajtási intézetek az önfenntartásuk irányába mozdultak el.    

Kiemelte a parancsnoki kar rendkívüli helyzetekben mutatott helytállását is, felidézve a 2013-as hóhelyzetben, az árvízi védekezések során és a migrációs nyomás terén kifejtett munkájukat. 
    
Pintér Sándor arról is beszélt, hogy Csóti András a jövőben a Belügyminisztérium munkáját segíti majd.
    
Tóth Tamásnak azt mondta, meg kell szilárdítania az elődök által végzett munkát, fő céljaként pedig azt jelölte meg, hogy az elítélteket zökkenőmentesen visszavezessék a társadalomba.
    
Közölte, jelentős, embert próbáló feladat az új börtönök építése annak érdekében, hogy a büntetés-végrehajtás megfeleljen az elítéltenkénti 4 négyzetméter biztosítását célzó nemzetközi elvárásnak. 
    
A miniszter értékelése szerint Tóth Tamást két évtizedes rendészeti gyakorlata, hosszú parancsnoki múltja alkalmassá teszi az országos parancsnoki posztra, s arra kérte, munkáját a hagyományoknak megfelelően, a tiszti elvárások biztosításával és a modern kor figyelembevételével valósítsa meg.    
    
Csóti András az ünnepségen köszönetet mondott azért, hogy minden tekintetben a szakma csúcsára juthatott, Tóth Tamás pedig arról beszélt, hogy a korábbi értékekkel felvértezve halad tovább a szervezet.
    
A leköszönő országos parancsnok 1953-ban született, 1977. szeptember 1-jén került a büntetés-végrehajtási szervezet hivatásos állományába alhadnagyi rendfokozattal, mint az Állampusztai Szigorított Börtön nevelője. Később ugyanitt lett a nevelési szolgálat vezetője, majd parancsnokhelyettes. 1987 óta töltött be intézetparancsnoki beosztásokat különböző büntetés-végrehajtási intézetekben: Nyíregyházán, Nagyfán, Szegeden, majd Állampusztán. Volt a Büntetés-végrehajtás Oktatási Központjának igazgatója is, majd 13 évig az országos parancsnok szakmai helyetteseként szolgált. 2011. december 2-a óta előbb mint megbízott, majd mint kinevezett országos parancsnok vezette a büntetés-végrehajtási szervezetet.
    
Tóth Tamás Budapesten született, 1972-ben. A Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán és az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. A rendőrség kötelékébe 1994-ben lépett be mint nyomozó, majd főnyomozó, 2003-ban a XVII. kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője, egyben kapitányságvezető-helyettese, 2005-ben ugyanott kapitány lett. Vezette az V. kerületi rendőrkapitányságot is 2007. október 1-jétől, 2010. július 1-jétől pedig a Budapest rendőrfőkapitánya volt. A büntetés-végrehajtás országos parancsnokának általános helyettesi posztját 2014. július 1-jétől töltötte be. 

(MTI)