Újabb mozgolódás támadt a marihuána hazai legalizálása körül. Lehet, hogy belemagyarázásnak, vagy ami még súlyosabb: összeesküvés-elméletnek tűnik, de az Egyesült Államokban bebizonyosodott, hogy több, ottani drogliberalizációs szervezet is tagja is tagja George Soros gigantikus, immár a világot átfogó hálózatának. Sőt, Soros dollármilliókat költ a világ közvéleményének meggyőzésére a drogok liberalizációjának, legalizációjának érdekében… És pont most, a nagy brüsszeli, magyarellenes akcióval egy időben kerül megint elő a fű legalizálásának ötlete, persze nem direkt formában.

Dr. Zacher Gábor toxikológus nyilatkozott a minap az M1-nek. Azt mondta, hogy praxisában sokszor tapasztalta azt, miként térnek át drogfüggő emberek a fűről a keményebb, mondhatjuk úgy is: a pusztítóbb szerekre. De pár mondattal később dr. Zacher Gábor már azt fejtegette, hogy az újabb kutatások és felmérések azt mutatják, ez nem következik be feltétlenül, azaz nem törvényszerű ez az áttérés, tehát az a korábbi elmélet, mely „kapudrognak” nevezte a marihuánát, mára megdőlni látszik. Pont.

Fotó: Demokrata/T. Szántó György

Ferencz Orsolya önkormányzati képviselő, a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke szerint viszont nem hogy nem dőlt meg, de éppenséggel meg is erősödött az utóbbi időkben a fűvel kapcsolatos kapudrog elmélet. Az újabb és újabb kutatások egyébként egymás után cáfolják meg a marihuána ártatlanságáról költött legendákat is. Nemcsak arról van szó, hogy a fű rendszeres használata súlyos pszichikai és mentális zavarokat, agyi rendellenességeket okoz (koordinációs, koncentrációs zavarok, a rövid távú memória működésének szabálytalanságai, kognitív problémák), de például izomtónus-zavarokhoz és a tüdő kapacitásának romlásához is vezethet. Ráadásul dinamikusan aktiválja a sokakban esetleg meglévő látens hajlamot a pszichés betegségekre.

Ferencz Orsolya hozzátette, az a tapasztalat, hogy – főként a fiatalok – szektaszerű közösségekben fogyasztják a marihuánát, így azt életformájuk részévé teszik. És ezekben a csoportokban hamar kialakul a fű mint a legfőbb problémamegoldás kultusza, s a közösség tagjai folyamatosan erősítik egymásban a marihuánához kapcsolódó pozitív mítoszt. Így pedig könnyebben átlépik azt a tudati és morális küszöböt is, hogy „jó, a fűvel már hozzányúltam a pszichémhez, megtörtént az áttörés, de ennél többre vágyom, most jöjjön valami komolyabb”.

Érdekes módon nincs szó idehaza arról, amit az Egyesült Államokban végzett újabb kutatások és felmérések különben már nyilvánvalóvá, sőt, bizonyítottá tettek. Azokban az USA-államokban, ahol legalizálták a marihuána fogyasztását, jelentősen megemelkedett a kemény drogot használók száma is, s azok a közlekedési balesetek is jóval gyakoribbak lettek, amelyek drogos befolyásoltságra vezethetők vissza.

Ugyancsak kimutatások születtek arról, milyen károsodásokat okoz a magzatnak az anyák marihuána-fogyasztása, ami immár legális és állítólag társadalmilag is elfogadott. Erről a „társadalmi elfogadottságról”, s a fű beágyazódásáról az amerikai kultúrába több magyarországi drogpárti személyiség is beszélni szokott. Mint ahogy arról is, hogy az érintett amerikai államokban is ellenszenvvel viszonyult a közvélemény a legális droghasználat gondolatához, ám a tegnapi ellenzők mára lelkes pártolóvá váltak. Érdekes módon az amerikai szaksajtó viszont nem ezt mondja. Nem is lehet véletlen, hogy idehaza sohasem idézik.

Dr. Zacher Gábor azt is felvetette televíziós nyilatkozatában, hogy a kannabisz, vagyis a marihuána legalizálása nem időszerű Magyarországon, viszont az orvosi felhasználásáról lehetne és kellene is vitatkozni. Talányos ez a „nem időszerű” kifejezés… Amúgy pedig a THC-t, vagyis a marihuána egyik alkotóelemét mint orvosi marihuánát már hosszú évek óta használják külföldi gyógyszergyárak. Ez nem újdonság tehát. Ám ha valaki ad abszurdum azt hinné, hogy az orvosi felhasználás lehetősége is a fű „jótékony” jellegét bizonyítja, s akkor már miért is ne legalizálhatná Magyarország a használatát, annak tudnia kell, hogy a vadkenderben még közel háromszáz, hatásában alig ismert vagy teljesen ismeretlen összetevő van. És egy joint elszívásával ezek is az emberi szervezetbe kerülnek. Egyébként pedig minden döntéshozónak át kell gondolnia, hogy körülbelül 800 ezer alkoholbeteg él Magyarországon. Egyes elemzések szerint a legális marihuána-használat alsó hangon is az alkoholizmushoz hasonló problémák sorát okozná, s jelentősen növelné a függőségben szenvedők számát.

Újabb terhet jelentve ezzel a magyar egészségügynek és szociális rendszernek.

Sinkovics Ferenc