Csehországban is megjelent a zikavírus – közölte a cseh egészségügyi minisztérium csütörtökön Prágában. A közszolgálati hírtelevízió szerint eddig két esetről van szó.

Svatopluk Nemecek cseh egészségügyi miniszter később sajtótájékoztatón úgy pontosított, hogy két cseh turistáról – egy férfi és egy nő – van szó, akik januárban látogatást tettek a járvány sújtotta területeken. Az 58 éves férfi Martinique szigetén, a 49 éves nő pedig a Dominikai Köztársaságban volt szabadságon.
    
Miután visszatértek Csehországba, lázra, fejfájásra, influenzás tünetekre panaszkodtak, testükön pattanások jelentek meg. Mindkettőjüket megvizsgálták a prágai Bulovka kórházban, és megállapították a zikalázas fertőzést. 
    
Hana Rohácová, a Bulovka kórház fertőzési osztályának főorvosa szerint könnyebb esetekről van szó, az érintettek nem szorulnak kórházi kezelésre, és nincs szó csehországi járványveszélyről sem. 
    
Vít Valenta, országos tisztifőorvos szerdán közölte, hogy a zikavírussal kapcsolatos legfontosabb információkat, beleértve a szükséges óvintézkedések foganatosítását is, a hét elején az összes csehországi egészségügyi intézmény megkapta.
    
Roman Prymula, a Cseh Vakcinológiai Társaság elnöke szerint a járvány veszélyének Csehországban nem érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonítani, mert alapvetően csak a terhes nőkre veszélyes.
    
A főorvos már február elején úgy vélekedett, hogy a vírusnak Csehországban ugyan nincsen táptalaja, hiányoznak a megfelelő feltételek, de külföldről bekerülhet az országba. „Az egyetlen kockázatot az importált fertőzések okozzák, ami azt jelenti, hogy olyan ember érkezik Csehországba, aki már megkapta a kórt, s tőle cseh állampolgárok is megfertőződhetnek” – mondta Prymula a televízióban. 
    
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a szúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.
    
A gyanú szerint a vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, ezt azonban egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani. 

(MTI)