Negyvenegy gyümölcsízű vagy gyümölcsös joghurtot vizsgált meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete, az alapján rangsorolták őket, mennyi cukrot, gyümölcsöt vagy potenciálisan allergizáló összetevőt tartalmaznak.

Illusztráció: tacar/shutterstock.com


Az összehasonlíthatóság kedvéért elsősorban epres ízesítésű termékek kerültek a tesztbe, kivételt jelentett, ha a márkának nem volt epres változata. A termékcímke alapján összesítették a cukor-, a gyümölcs-, a színezék-, az aromatartalmat és az allergizáló összevetőket (karragén, guargumi, kármin), illetve a pontozási rendszerbe azt is belevették, hogy Magyaroszágról származik-e a termék.

Az első három helyezett: a Virágoskút bio málnás-szamócás joghurt (egyáltalán nem tartalmaz adalékanyagokat, Magyarországon gyártják, viszont relatív alacsony a gyümölcstartalma), a Desira földiepres joghurt (ez rendelkezik a legmagasabb, 12 százalékos gyümölcstartalommal, viszont van benne aroma és színezék) és a Nöm Fasten epres joghurt (az előzőhöz hasonló minőségű).

Az ismertebb márkák közül elég jól szerepeltek a vizsgált Jogobella-termékek, a negyedik és ötödik helyen, azt követte az egyik Landliebe termék, a Félegyházi tej és a Naturland márkák, kilencedik lett a Spar Naturpur, a tizedik a Cserpes joghurtja. A márka jellege miatt számunkra meglepő volt, hogy tizenegyedik helyen végzett a Tesco Free from laktózmentes élőflórás joghurt eperrel, de a két másik Tesco áru is a középmezőnyben landolt.

Viszont kevés pontszámot kaptak a Danone termékek: a hatból kettő a középmezőnybe, négy pedig az utolsók közé került, az utóbbiak gyümölcstartalma 5 százalék alatti, több bennük a cukor, mint a gyümölcs, illetve aromát vagy színezéket is tartalmaznak. Köztük van a Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital, ami a nevében is gyerekeknek ajánlott, illetve a Danone Frozen Élő joghurtkultúrát tartalmazó eperízű fermentált ital, aminek a csomagolása a gyerekeket célozza, és egyébként semennyi gyümölcsöt sem tartalmaz, a nevében is csak az eperízű szó szerepel. Hasonló a helyzet a szintén utolsók közt végzett a „Danone Nap mint Nap Élő joghurtkultúrát tartalmazó, eperízű fermentált élelmiszerkészítmény hozzáadott vitaminokkal” feliratú áru, ami a vitaminok miatt azt az érzést keltheti, hogy egészségesebb termék. Egyébként a 41 gyártmányból csak ebben a kettőben volt 0 százalék a gyümölcs.

– Ez jogilag megfelel a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő kategóriának, hiszen „eperízű” termékek, nem epres termékek, de úgy gondoljuk, etikailag kifogásolható, mert a kiszerelése és a boltban való elhelyezése alapján nehezen különböztethető meg a gyümölcstartalmú joghurtoktól, ez megtévesztő – mondja Andacs Noémi, a Tudatos Vásárolók Egyesületének munkatársa. – Mi úgy látjuk, hogy gyümölcsjoghurtot alapvetően az egészséges táplálkozás jegyében vásárolnak a fogyasztók, ezért elsősorban joghurtot és gyümölcsöt szeretnének fogyasztani, minden egyéb összetevő mellékes a számukra Mégis tizenegy termékben volt kármin, ami egy allergizáló színezék, valójában teljesen szükségtelen összetevő.

Egyébként a negyvenegy termékből a legutolsó helyen szintén egy gyerekeknek szánt termék, a Epres ízű Ekomilk Land végzett, míg az eddig nem említett ilyen joghurt, a Danett Danonino Eper a 28. Csak 6,1 százalékos a gyümölcstartalma, illetve található benne guargumi, ami allergiás reakciót válthat ki, illetve elősegítheti allergia kialakulását.

Összehasonlításképpen: a 41 joghurtból összesen három termékben volt guargumi és kettőben karragén, tehát el lehetett volna kerülni pont egy gyerekeknek szánt termékben az alkalmazását (mindkettőt sűrítésre használják).

A teszt egyik eredménye számunkra, hogy érdemesebb felnőttnek szánt árut vásárolni, miután az azonos márka felnőtteknek szánt termékei is jobban végeztek. Egyébként kifejezetten ezzel kapcsolatban nem vizsgálódott még a TVE, de egy korábbi tesztjükben hasonló eredményre jutottak, amikor erdei tea ízű gyümölcsteákat teszteltek.

A 41 joghurtból 10 készült Magyarországon: a Gazda szamócás réteges joghurt, a Sissy, a Tesco laktózmentes epres joghurtja, a Félegyházi tej izlandi joghurtkülönlegessége, a Sió élőflórás epres joghurt, a Pilos Zruggi eperdarabokkal, a Riska epres krémjoghurt, a Mizo Flört epres réteges joghurt, a Cserpes szamócás joghurt, a Virágoskút bio és a Csengőtej.

A rangsor ide kattintva olvasható

Fehérváry Krisztina