Az Európai Unió energiahatékonysági céljainak elérésében kulcsszerepe lehet az intelligens hálózatok és fogyasztásmérők bevezetésének. Hazánkban a 2011 végén az Országgyűlés által elfogadott Nemzeti Energiastratégia is egyértelműen megfogalmazza azt, hogy a fenntartható energiagazdálkodás kialakítása érdekében többek között elengedhetetlen az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák támogatása, az intelligens hálózatok és mérők fejlesztése, életképes innovációk mihamarabbi alkalmazásának támogatása, valamint széles körű szemléletformálási programok elindítása a jövő- és környezettudatos társadalom kialakítása

„Az okosmérés az információs és kommunikációs technológiák segítségével gyűjt adatokat a felhasználók fogyasztási szokásairól, majd ezeket felhasználva automatikusan képes növelni a hálózat hatékonyságát, megbízhatóságát, gazdaságosságát és fenntarthatóságát”

A szemléletformálás érdekében azonban elengedhetetlen, hogy a fogyasztók szabályozni tudják energiafogyasztásukat, de ehhez az szükséges, hogy a felhasználás pillanatában legyenek tisztában a felhasznált energia mennyiségével. Az intelligens hálózatok segítségével biztosítani lehet az energiafogyasztás gyakori ellenőrzésének lehetőségét például internet vagy mobiltelefon segítségével.

Központi Intelligens Hálózat Mintaprojekt
Felelősen gondolkodva a Magyar Kormány a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kizárólagos tulajdonában lévő KOM Központi Okos Mérés Zrt. irányításával egyedülálló, kísérleti intelligens hálózati mintaprojekt, a Központi Intelligens Hálózat megvalósításáról döntött.

A mintaprojekt legfőbb célkitűzése felmérni egy nemzeti szintű okoshálózat létrehozásának lehetőségeit. A felmérést úgy végzi a KOM Zrt., hogy – összhangban az Európai Unió és a Nemzeti Fejlesztési Terv céljaival – lehetőséget nyújtson az okoshálózat jövőbeli nemzeti szintű kiterjesztésére vonatkozó gazdasági megfontolások vizsgálatára, valamint az okoshálózat egyes komponenseivel kapcsolatos üzemviteli tapasztalatok értékelésére.

A Központi Intelligens Hálózat Mintaprojekt célja olyan, elsősorban villa­mos­energia-, földgáz- és vízmérési infrastruktúra kialakítása és tesztelése annak érdekében, hogy a fentebbi célok elérése érdekében mélyreható és széles körű adatokat szolgáltasson. Ezen eredmények birtokában adhatja meg a kormányzat hozzájárulását az okosmérés hazai bevezetéséhez, amely hozzájárulhat a versenyképesség növeléséhez, az energiafogyasztás csökkentéséhez, a rendszerszabályozási problémák kezeléséhez, a decentralizált energiatermelés fejlesztéséhez, a hagyományos villamosenergia-termelés hatékonyságának, valamint az ellátásbiztonság növeléséhez is.  

A mintaprojekt során az okoshálózati adatközpont kiépítése mellett több tíz­ezer fogyasztónál telepítenek okosmérési eszközöket, hiszen ez alapozhatja meg egy reprezentatív mintára épülő okos hálózati rendszer kiépítését és üzemeltetését. Az okosmérés az információs és kommunikációs technológiák segítségével gyűjt adatokat a felhasználók fogyasztási szokásairól, majd ezeket felhasználva automatikusan képes növelni a hálózat hatékonyságát, megbízhatóságát, gazdaságosságát és fenntarthatóságát. A mintaprojekt megvalósítása által lehetővé válik a fogyasztói elszámolás hatékonyságnövelése, a fogyasztói szokások befolyásolása információnyújtással, új típusú tarifákkal vagy egyes esetekben közvetlen vezérléssel.

Partnerek
A KOM Zrt. az általa elindított partnerprogram eredményeképpen közel 40 partnerrel kötött együttműködési megállapodást. A mintaprojekt céljainak megfelelően kerültek kiválasztásra a partnerek, amelyek között fővárosi és vidéki önkormányzatok (Miskolc, Nyíregyháza, Kecskemét, Paks, Pécs), versenypiaci szereplők, energiakereskedők, elektromos töltőkutat és háztartási méretű kiserőművet üzemeltetők, valamint infrastruktúra-üzemeltetők, elosztóhálózati engedélyesek is megtalálhatóak.

A projekt során kialakított rendszer
A mintaprojekt keretében felszerelt okosmérőkből vagy okosmérést segítő külön berendezésekből a mérési adatok közvetlenül vagy közvetett úton eljutnak a központi mérésvezérlési és adatelemző rendszerbe. A különböző integrált mérésvezérlési központ már kiépült, a fejlesztés, finomhangolás lezárása 2017. szeptember végére várható.
A társaság az infrastruktúra-üzemeltetőkkel közösen megkezdte a végponti eszközök telepítését is, amely várhatóan 2017 őszén zárul. Már jelenleg is több mint 70 000 mérési pontról érkeznek adatok a központi mérésvezérlési és adat­elemző rendszerbe. Az összes mérési pont bevonásával a mért végpontok száma várhatóan meghaladja majd a százezret is.
(x)