A közlemény szerint Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön hivatalában fogadta a Magyar Ásványolaj Szövetséget (MÁSZ).

Hirdetés

A tárcavezető tájékoztatta a feleket arról, hogy a kormány szerdai ülésén részletesen áttekintette az üzemamanyagpiacon kialakult helyzetet. Megállapította, hogy háború van és háborús árak vannak az üzemanyagpiacon, amely jelentős terheket ró a családokra. Valós megoldást a béke jelentene, de addig is a kormány arra törekszik, hogy a háborús árakat visszaszorítsa, hiszen nem a családoknak kell megfizetnie a háború árát – írták.

Nagy Márton az egyeztetésen ismertette a kabinet döntését: a kormány felszólítja az üzemanyagkereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a KSH által objektív módszertannal meghatározott, minden pénteken megjelenő régiós átlaghoz. Erre az üzemanyagkereskedőknek két hét áll rendelkezésükre – áll a közleményben.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány az üzemanyagok árát illetően az elmúlt időszakban pozitív elmozdulást azonosított, amelynek következtében a benzin és a gázolaj ára is közeledett a régiós átlagárhoz. A régiós átlagár eléréséhez azonban a gázolaj, de különösen a 95-ös benzin esetében további árcsökkentési lépésekre van szükség, kizárólag így kerülhető el a kormányzati beavatkozás – írták.

A MÁSZ képviselői a megbeszélésen tudomásul vették a kormány családok védelmét szolgáló szándékait – közölte az NGM.

Korábban írtuk