Október 29-től újranyílik a hazai elektromobilitás elterjesztését szolgáló pályázat, ráadásul jelentősen leegyszerűsödik a támogatás igénylése, továbbá a támogatotti körbe bekerültek a négykerekű elektromos motorkerékpárok, áruszállító eszközök is – jelentette be Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár az Elektromobilitás Látogatóközpontban. A korábbi pályázat 1600 autó megvásárlását támogatta, a pályázati keret most harmadával több, hárommilliárd forint.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A sarokszámok nem változnak, vagyis az autó bruttó árának 21 százalékára igényelhető maximum 1,5 millió forint támogatás, viszont a jármű bekerülési költségének felső határa bruttó 20 millió forintra nőtt. A támogatás csak a tisztán elektromos meghajtású autókra és legfeljebb 3,5 tonna legnagyobb össztömegű tehergépkocsikra vonatkozik, a plug-in hibrid és a hatótávnövelt járművekre nem. Ezenkívül a kormány az új vásárlást szeretné ösztönözni, tehát a használt vagy a külföldön újként beszerzett autók vásárlását nem támogatják. 

Pályázni továbbra is az e-mobi.hu oldalon lehet, amit az állami tulajdonú e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. üzemeltet, az előzetes elbírálás határideje 60 nap, de az eddigi átlagos 200-220 napos teljes folyamat a jövőben jelentősen rövidebb lesz. Ezenkívül a másfél millió forintos támogatást már a folyamat lezárulása előtt megkaphatják a kereskedők, vagyis megszűnhet az a gyakorlat, hogy a kereskedő a vásárlótól előre elkéri az állami támogatás összegét.

2016 októberében indult az első ilyen program, amire eredetileg kétmilliárd forintot különítettek el. Az első évben a megkötések és a pályázat bonyolultsága miatt mérsékelt volt az érdeklődés, majd 2017-től már a több autót vásárló cégeket is beengedték a rendszerbe, így végül 300 millió forintos keretbővítésre volt szükség. A már lezárult programban 1200 pályázatot nyújtottak be 1600 elektromos hajtású jármű vásárlásának a támogatására, ebből 2018. szeptember 30-áig 1,129 milliárd forint támogatást fizettek ki 781 autóra.

– Az újra megnyílt rendszerbe azért vettük be az úgynevezett négykerekű elektromos motorkerékpárokat, áruszállító eszközöket is, mert számos önkormányzat használ vagy szeretne használni ilyen járműveket köztisztasági és egyéb feladatokra – magyarázta honlapunknak Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára. – Most hárommilliárd forintos keretet biztosítottunk a pályázatra, így várhatóan legalább kétezer, de remélhetőleg 2500-2800 jármű megvásárlásához fogunk tudni hozzájárulni.

Az elmúlt időszakban a támogatott gépjárművek 32 százalékát magánszemély vásárolta, 62 százalékát gazdasági társaság, 3 százalékát egyéni vállalkozó, 3 százalékát civil szervezet vagy önkormányzat. Az autók átlagára általában 9-13 millió forintos volt, így sokan kihasználták a maximális, 1,5 millió forintos támogatást. 

Weingartner Balázs elmondta, hogy az év végéig hatszáz töltőállomás létesül az országban és 2020 végére az autópályák és főutak mentén 50 kilométeres sugarú körben megtalálhatóak lesznek az ország átjárhatóságát biztosító töltők.