Amióta Donald Trump hivatalosan is az Egyesült Államok elnöke lett, az amerikai gazdaság több mint egymillió új munkahellyel bővült.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az elmúlt hat hónapból négyben egyenként több mint kétszázezer új munkahelyet létesítettek és ezzel minden várakozást és ígéretet túlszárnyalt az amerikai gazdaság: összesen 1,07 millió állással van több ma, mint Donald Trump elnöki beiktatása előtt. 

Átlagosan havonta 179000 új munkahely született az utóbbi fél évben.

Több közgazadász gondolta úgy, hogy a munkahely-teremtés lelassul majd 2017-ben, miután fellendülés volt tapasztalható az Obama-kormány utolsó két esztendejében. A munkanélküliség csökkenésétől és a lakosság öregedésétől azt várták, azok lassítják majd a béremelkedést is.

A munkanélküliség 4,3 százalékra esett vissza, a bérek azonban nem emelkedtek olyan szinten, ahogyan azt lényegében teljes foglalkoztatottság mellett várni lehetne.
A munkaerő-piaci részvétel aránya továbbra sem kielégítő, de megvan rá a remény, hogy az alacsony munkanélküliségi mutatóknak és emelkedő béreknek köszönhetően még több amerikai tér vissza a munkaerő-piacra.

A Republikánus Párt hivatalos Twitter-oldala tegnap az alábbi jópofa videót tette közzé. Ebben az akkor még regnáló elnök, Barack Obama a választási kampány kellős közepén azzal kapcsolatban értetlenkedik, hogy mondhat Donald Trump olyasmit, hogy megválasztása esetén visszahozza az állásokat az Egyesült Államokba, hogy az akkorinál jobb megállapodásokat köt a nagyvállalkozások tulajdonosaival. “Hát, és azt meg hogy csinálná?” – kérdezi a valamivel több mint egy évvel ezelőtti videón Obama:
 


(demokrata.hu, forrás: breitbart.com)