Magyarországnak és Európának Merkel, illetve a CDU-CSU pártszövetség győzelme az érdeke a szeptemberi német szövetségi választásokon – jelentette ki a Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Magyarországnak egy stabil Németország az érdeke; „Merkellel ugyan vannak vitáink, ám ki tudunk jönni vele”. Martin Schulz, a szociáldemokraták jelöltje viszont egy teljesen új politikát szeretne, ami ütközik a magyar érdekekkel, sőt szemben áll az amerikai elnök, Donald Trump politikájával is – közölte. Mivel Németország nincs egy súlycsoportban a globális hatalomként működő Egyesült Államokkal, Európa szembe kerülne Amerikával is – tette hozzá.

A hétvégi Saar-vidéki tartományi választásokat elemezve, ahol a CDU győzelmet aratott a szociáldemokratákkal szemben, Nógrádi György úgy vélekedett, hogy a tavalyi öt elbukott tartományi választás után Merkel egy kicsit megnyugodhat. Így készülhet a következő két, schleswig-holsteini és észak-rajna-vesztfáliai voksolásra – mondta Nógrádi György.

MTI