A korábbi republikánus elnökjelöltnél, John McCain szenátornál rosszindulatú agydaganatot diagnisztizáltak – adta hírül a Fox News.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A szenátor bal szeme feletti vérrög eltávolítása és annak vizsgálata után állapították meg az Arizona állambéli Phoenix városában található Mayo Clinic kórház orvosai, hogy annak hátterében egy glioblastoma nevű primer agytumor áll.

McCain családja jelenleg a kezelési lehetőségeket mérlegeli. Ezek minden bizonnyal a kemoterápia és a sugárkezelés kombinációjából állnak majd.

A 80 éves politikuson július 14-én végezték el a műtétet. Az irodája által kiadott közlemény szerint a szenátor “jó hangulatban van és családja körében lábadozik arizonai otthonában”.

Egy, a Fox News-nak nyilatkozó, clevelandi neuroonkológus azt mondta, a glioblastoma a leggyakoribb és sajnálatos módon legosszindulatúbb agydaganat, az átlagos beteg a tumor felfedezése után 14-15 hónapot él. 
Ám megjegyezte, hogy a szokásos kezelések – műtét, kemoterápia és sugárkezelés – mellett egyre többen választanak kísérleti terápiákat (mint például a tumorvakcina) is. 
Szerinte a szenátor kezelőorvosai számára a legfontosabb indikátor az lesz, a daganat mekkora részét sikerült eltávolítaniuk. 
Megemlítette, hogy bár ez a típusú agydaganat a leggyakoribb, a rákos megbetegedések mindössze 2 százalékát teszi ki.

Ted Kennedy demokrata szenátor ugyanebben a betegségben halt meg 77 éves korában, 2009 augusztusában, 15 hónappal azután, hogy a tumort felfedezték nála.

John McCain lánya, Meghan, aki a konzervatív Fox News hírcsatorna egyik műsorvezetője, azt írta egy, a saját Twitter-oldalán megjelentetett közleményében : “Nem fognak meglepődni, ha elárulom, hogy mindeközben az édesapám a legmagabiztosabb és legnyugodtabb közülünk. Ő a legkitartóbb ember, akit valaha ismertem. A legádázabb ellenség sem tudta megtörni. A politikai élet erőszakossága sem tudta meggyengíteni. Lehet, hogy a rák sokféleképpen is megkínozza, de akkor sem fogja megadásra kényszeríteni. Mint soha semmi más sem tudta”.

Donald Trump elnök rövid nyilatkozatot tett közzé a Fehér Ház honlapján, amely szerint “John McCain szenátor mindig is harcos volt. Melania és én jókíváságainkat és imáinkat küldjük McCain szenátornak, [feleségének] Cindynek és a családjuknak. Gyógyulj meg!”.

John McCain kétszer indult az amerikai elnökválasztáson. Először 2000-ben maradt alul a Republikánus Párt előválasztási küzdelmeiben George W. Bush-sal szemben, 2008-ban pedig Barack Obamát nem tudta legyőzni a novemberi megmérettetésben.

John McCain öt éven keresztül volt hadifogoly Vietnámban. Az ezekben az években elszenvedett sérülései miatt soha nem tudta a feje fölé emelni egyik karját sem.

demokrata.hu