A migrációt elősegíti a természeti erőforrások hanyatlása is, de ez általában önmagában nem idézi elő azt – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója az M1 aktuális csatornán pénteken.

Fotó: MTI

Kőrösi Csaba azt mondta, a természeti erőforrások degradációja miatt belső konfliktusok alakulnak ki, amelyek megfelelő intézményrendszer és politikai rendszer nélkül már okot adhatnak a kivándorlásra.

Végleges kivándorlás mellett akkor döntenek az emberek, amikor nem látnak arra reményt, hogy meg tudnak élni az adott helyen – vélekedett.

Hangsúlyozta, ha nem állítják meg a klímaváltozást, akkor az olyan szintű természeti degradációt okoz, amely több millió ember létalapjának megszűnéséhez, társadalmi és fegyveres konfliktusokhoz vezethet.

Kitért arra is, minden országnak van egy nemzeti klímavállalása, amelyet ha mindenki végrehajtana, akkor sikert érhetnének el, de a megvalósítás nem úgy működik, ahogy kellene.

Fontos, hogy megvalósuljanak a vízgazdálkodást segítő, az élelmiszertermelés biztonságát erősítő és a mezőgazdaság jövedelemtermelő-képességét stabilizáló projektek, továbbá a városi lét minimális szintjét elősegítő fejlesztések és a nemzeti, valamint regionális konfliktuskezelés megerősítését segítő rendszerek – közölte az igazgató.