Az Egyesült Államoknak minden joga megvan arra, hogy korlátozza az országba történő beutazásokat, amennyiben úgy véli, hogy ez az intézkedés hozzájárul biztonsága megerősítéséhez, és nincs ellentétben a nemzetközi szerződésekkel – reagált hétfőn Prágában Bohuslav Sobotka cseh kormányfő Donald Trump amerikai elnök döntésére, aki pénteken azonnali hatállyal 90 napra felfüggesztette Szíria és néhány más muzulmán ország állampolgárainak beutazását az Egyesült Államokba.

Bohuslav Sobotka szerint azonban szükséges lenne, hogy Washington a káosz elkerülése érdekében a jövőben a hasonló lépéseket előre egyeztesse szövetségeseivel.

„Amennyiben az Egyesült Államok a személyek mozgását korlátozó intézkedések meghozataláról dönt, amennyiben ezt biztonsága megerősítése érdekében teszi, és figyelembe veszi a rá is érvényes nemzetközi szerződéseket, akkor ehhez minden joga megvan” – jelentette ki a cseh miniszterelnök újságíróknak válaszolva egy prágai konferencián.

Milos Zeman cseh államfő már szombaton üdvözölte az amerikai döntést.

„Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke védelmezi országát, az állampolgárok biztonságát tartja szem előtt. Pontosan azt teszi, amit az Európai Unió elitje nem tesz” – tolmácsolta a cseh köztársasági elnök véleményét Jirí Ovcácek szóvivő a Twitteren közölt bejegyzésében. A szóvivő szerint Milos Zeman, aki már hosszú ideje ellenzi a muzulmán migránsok befogadását Csehországba és Európába, most az Egyesült Államokban szövetségesre talált.

Sobotka szerint az, hogy az Európai Bizottságnak elemeznie kell, nem lesz-e az amerikai döntés hatással az európai uniós állampolgárokra is, például azokra, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek, azt jelzi, hogy Washington lépését ezúttal a szövetségesekkel nem egyeztette. A cseh kormányfő leszögezte: Prága üdvözölné, ha az Egyesült Államok a jövőben az ilyen lépéseit előre egyeztetné szövetségeseivel.

MTI