Óvadék ellenében szabadlábra helyezték pénteken Imelda Marcost, Ferdinand Marcos néhai Fülöp-szigeteki diktátor özvegyét, akinek fellebbezési kérelméről a bíróság később dönt – jelentették hírügynökségek.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A 89 éves asszony 150 ezer pezó (mintegy 850 ezer forint) kifizetése után hagyhatta el a bíróság épületét, miközben az épület előtt tüntetők tucatjai gyűltek össze, Marcos letartóztatását követelve.

Egy héttel ezelőtt Imelda Marcost Manila korrupcióellenes bírósága hétrendbeli korrupcióban találta bűnösnek, vádpontonként pedig hattól 11 évig terjedő börtönbüntetésre ítélte az asszonyt.

A bírósági meghallgatáson sem a vádlott, sem jogi képviselője nem volt jelen, ezzel pedig elvileg elvesztették a fellebbezési jogot. Marcos ügyvédei november 12-én a bíróság elé terjesztett kérelemben védencük rossz egészségi állapotával magyarázták távolmaradását, illetve azzal, hogy Imelda Marcos nem kapott értesítést a meghallgatás időpontjáról, az ítéletről pedig csak a televízióból értesült.

A bírósági adatok szerint az asszony és férje hét folyószámlát nyitott Svájcban, és ezeken 200 millió dollárt helyeztek el 1975-ben, abban az időszakban, amikor Imelda Marcos Manila kormányzója volt. Az okmányok szerint álnevet használtak a folyószámlák megnyitásakor, ez abból derült ki, hogy az egyik dokumentumra Imelda Marcos meggondolatlanul az igazi nevét írta. 

A délkelet-ázsiai ország egykori elnökének, Ferdinand Marcosnak az özvegye extravagáns életmódjáról vált ismertté, egyebek között háromezer pár cipőt is tartalmazó, hatalmas mennyiségű ruhakollekciója és ékszergyűjteménye miatt.