Háromnapos fesztiválon mutatják be e hét végén Erdély és Partium kultúráját, gasztronómiáját a fővárosban, a Bálna Budapest kulturális és kereskedelmi központ mellett.Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes beszél a főszervezők, Kiss Tibor és Domokos István között

A Nehru parton megrendezendő Transylvanicum Fesztivál fővédnöke Tarlós István főpolgármester, díszvendége pedig Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Az ingyenes rendezvényre szeptember nyolcadika és tizedike között kerül sor.

– Bár a három nap nem hosszú idő, egy csipetnyi Erdély bemutatására pontosan elég – nyilatkozta a demokrata.hu-nak Domokos István.

A főszervező hozzátette: éppen ezért igyekeztek változatos programokat összeállítani, így a nagyszínpadon bukovinai, torockói, mezőségi néptáncok éppúgy láthatóak lesznek, mint például a mesterségüket bemutató hagyományőrző kézművesek. De meghallgathatjuk Soós Emőke székely mesemondó előadását, fellép Keresztes Ildikó, Baricz Gergő és csapata, valamint Szőcs Renáta is, míg Az ott az otthonom, de itt van a hazám című gálaműsorban Bányai Márton, Barabás Izolda, Bokor János, Lukács Tímea, Kovács Bözske, valamint Lakatos Miklós és cigányzenekara közreműködik.

– A rendezvényen hangsúlyos szerepet szánunk az erdélyi konyha bemutatásának is. Az érdeklődők megkóstolhatják például a székely töltelékes káposztát, a székelyföldi kolbászokat, vadhúsokat, desszert gyanánt a kürtőskalácsot vagy az ordás palacsintát. Ami az italokat illeti, lesznek pálinkák, köztük különleges vadgyümölcs pálinkák, s természetesen Csíki Sört is fogyaszthatunk.

Domokos István elmondta: biztos abban, hogy az Erdélyből elszármazottak közül sokan ott lesznek a fesztiválon, mert ők húsz-harminc-negyven év elteltével is nagyon ragaszkodnak a gyökereikhez, de a budapestieket is szeretnék elérni.

– Várjuk mindazokat, akik már jártak ott és akiket már úgymond megfertőzött Erdély, de azokhoz is szeretnénk szólni, akik még nem ismerhették meg személyesen ezt a mesebeli világot. Ők talán éppen a fesztiválon szerzett élmények hatására kapnak kedvet ahhoz, hogy egy-két éven belül Erdélybe utazzanak.

(bándy)