Mindig nagyot szól hazánk borvidékein a bordeaux-i honosságú cabernet franc, ha épp ráér, az ugyanonnan való cabernet sauvignon is kibontakozik, a Burgundiából hozzánk került pinotnoir is varázslatos, ha épp arra van kedve – de azért az igazán magyar vörösbort a kékfrankosnak köszönhetjük.

Ez az évtizedekig lesajnált, tömegtermesztésbe fogott fajta egyszerre tartalmas, izgalmas, fűszeres és gyümölcsös, mégsem nehéz, terebélyes bort ad, olyat, amire a nemzetközi borértő közönség is elismerően csettint, és kalapot emel előtte.

Már csak idehaza kellene alaposan megismernünk, levetve a kommunizmus borkultúrát is pusztító barbárságából fakadó rossz tapasztalatokat, feltárva páratlan erényeit. Szerencsére a magyar vincellérek ma már általánosságban egyetértenek azzal a tétellel, hogy a kékfrankos az kárpát-medencei szőlőfajta, amely a Magyar Vörösborként semmi máshoz nem hasonlítható egyediséggel mutathatja be a hazai termőhelyeket. Nem véletlen, hogy a nem is oly rég megszületett szigorú termékleírás és eredetvédelmi szabályozás Egerben, de Szekszárdon is e fajtára alapozza a bikavért.

Érdemes tehát a kékfrankossal közelebbi ismeretséget kötni, kóstolni, amikor csak lehet. 
Márpedig e hónapban különösképpen lehet – ezt célozza a tematikus boros eseményekre szakosodott Winelovers Csoport által szervezett Kékfrankos Április, melynek során Magyarország számos étterme, borkereskedése, borbárja e jeles magyar fajtára fókuszál, egyebek mellett pohárral kínálva a szebbnél szebb magyar kékfrankosokat.

A hónap kiemelkedő eseménye a Kékfrankos Április Nagykóstoló, melyre április 22-én kerül sor a Corinthia Hotel Budapestben (1073 Erzsébet körút 43-49.) A seregszemlén több mint 50 borászat kínálja 100-nál is több kékfrankosát és a fajtára alapozott házasításait. A sétáló kóstolón KisBécs címmel külön standon ízlelhetők meg az Ausztriában, illetve Őrvidéken is igen szép formát mutató kékfrankosok, emellett díjtalan előadásokon is elmélyíthetik a fajtával kapcsolatos tudásukat az érdeklődők.

A Kékfrankos Április Nagykóstolóval kapcsolatos minden információ az interneten elérhető: http://kekfrankosaprilis.hu/, illetve https://www.facebook.com/events/417437628607295/

Á.B.