A visegrádi négyek (V4) országaiban tudunk igazi partnereket találni, a Vácott szerdán kezdődő VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó mind a négy ország kultúráját felöleli – erről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a rendezvény fővédnöke beszélt a programok kezdete előtt.Rétvári Bence emlékezetett arra, hogy Magyarország július 1-jén vette át a hazánk mellett Csehországot, Lengyelországot és Szlovákiát tömörítő V4-ek soros elnökségét.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a visegrádi négyek országai valóban egymás partnerei lettek, hiszen megtanulták egymás kultúráját méltóképpen becsülni és kölcsönösen erősítő tényezőként kezelni egymás gazdaságát. Az Európai Unión belül ez az integráció a legerősebb, amely közös értékeken és közös biztonságérzeten is alapul – fűzte hozzá Rétvári Bence. 

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország déli határát jelenleg is a visegrádi négyek országaiból érkező katonák közösen védik, ezzel is példát szeretnének mutatni Európának a partnerségből. 

Rétvári Bence kitért arra, hogy a geopolitikai együttműködést egészíti ki az immár ötödik alkalommal megrendezett VéNégy Fesztivál.

Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a VéNégy Fesztivált fontosnak tartják, ezért támogatják. 

A VéNégy Fesztivált és Színházi Találkozót ötödik éve rendezik meg Vácon, az idei programokat is a Duna-parton és a Dunakanyar Színház épületében tartják meg. A visegrádi országok színházi társulatainak együttműködéséből kibontakozott fesztivál programjában a színpadi produkciók mellett könnyűzenei koncertek is szerepelnek.

A színházi előadások a nyitónapon Ingmar Bergman Az utolsó sikoly című monodrámájával indulnak Oberfrank Pál előadásában. A külföldi színházi produkciók között lesz Shakespeare Hamletje szlovák nyelven, a lengyel Andrzej Sadowski Nyolc nap alatt a Föld körül című darabja, illetve Dodo Gombár Ég és nő között című előadása. A négy nap során fellép a TÁP Színház és a Nylon Group is.

A zenei kínálatban szerepel mások mellett a Punnany Massif, az Európa Kiadó, a Bëlga, a Blahalouisiana, az Irie Maffia, a Random Trip Tóth Verával, Fábián Julival és Tátrai Tiborral, a Zagar, a RedRed, a Ricsárdgír, a Supernem, a Jónás Vera Experiment, a 30Y, a hiperkarma, a cseh High Corporation, a lengyel Rosalie vagy a szlovák Nvmeri.

A részletes program a v4fest.eu honlapon érhető el.

MTI