Rétvári Bence kiemelte: az alaptörvény módosítás kizárja, hogy pedofilok vagy segítőik kegyelmet kapjanak. A gyermekvédelmi törvény szigorítása tartalmazza azt is, hogy amennyiben egy magyar állampolgár külföldön követ el pedofil bűncselekményt, akkor is bekerül a hazai pedofil-nyilvántartásba – tette hozzá.

Hirdetés

A pedofil jellegű szexuális bűncselekmények – a kiszabható büntetés mértékétől függetlenül – soha nem évülnek el, és akit pedofil bűncselekmény miatt ítélnek el, az nem bocsájtható feltételes szabadságra, nem kerülhet házi őrizetbe és soha nem kaphat erkölcsi bizonyítványt – ismertette a szigorítás további részleteit az államtitkár. Hozzátette, hogy a módosítás értelmében bűncselekményt követ el az a gyermekekkel foglalkozó szakember, aki elhallgat egy tudomására jutott pedofil bűncselekményt.

Rétvári Bence arról is beszámolt, hogy hamarosan lezárul a gyermekvédelmi intézmények soron kívüli hatósági ellenőrzése, amelynek célja, hogy egyetlen pedofil bűncselekmény se maradjon titokban, minden pedofil ellen büntetőeljárás induljon.

A pedofilok lebuktatását szolgálta a külsős gyermekvédelmi gyámok alkalmazása is – közölte, kiemelve, hogy a szigorításoknak köszönhetően ma már nyolcszor annyi pedofil van börtönben, mint 2010-ben.

Korábban írtuk

Az államtitkár visszataszítónak nevezte, ha egy politikus gyermekek tragédiáját politikai haszonszerzésre használja fel.

„Azt várjuk el minden politikustól, hogy támogassák a gyermekvédelmi törvénycsomagot, mert így védhetjük meg még jobban a gyermekeket, és kaphatnak még súlyosabb büntetést a pedofilok”

– mondta.

„A gyermek sérthetetlen, a pedofiloknak nincs kegyelem”

– hangsúlyozta Rétvári Bence.