A látogatók és a biztonsági őrök szeme láttára lopták el Arhip Kuindzsi XIX. századi jeles orosz tájképfestő egy festményét vasárnap a moszkvai Tretyakov-képtárból; az Ai-Petri. Krím című képet és a tolvajt még aznap előkerítette a rendőrség. 

Egy fiatal férfi látogatási időben leemelte a kulturális minisztérium szerint 120 millió rubelt (50 millió forint) érő, 1890-ben keletkezett festményt a falról a világhírű képtárban, majd távozott vele. A látogatók és az őrök csak később döbbentek rá, hogy egy vakmerő műkincslopás szemtanúi voltak. 

A biztonsági kamerák felvételei alapján a rendőrök még aznap elfogták a feltételezett tolvajt, egy büntetett előéletű 31 éves férfit, akit egy Moszkva környéki faluban vettek őrizetbe. A gyanúsított vallomása alapján egy közeli építkezésen elrejtve megtalálták a festményt is, amely egy Krím félszigeti hegycsúcsot ábrázol.

A hatóságok vizsgálják, hogy voltak-e bűntársai, megbízói a képtolvajnak – jelentette hétfő hajnalban a TASZSZ. 

A görög származású Arhip Kuindzsi (1842-1910) a XIX. századi orosz tájképfestészet eredeti tehetségű újítója. Nyírfaliget című 1882-es képét 2008-ban több mint 3 millió dollárért árverezte el a Sotheby’s.