A csíkszeredai Szabadság téren gyülekeztek szombat reggel a székelyruhás leányok és legények, volt, aki szekéren, volt, aki lóháton, de busszal és gyalog is érkeztek a találkozóra – írta a szekelyhon.roA közös tánc után a csoportok a csíksomlyói kegytemplomhoz vonultak, ahol részt vettek a Böjte Csaba által celebrált ünnepi szentmisén. A szerzetes arra biztatott mindenkit, hogy nézzen szembe a feladatokkal, az élet nehézségei ellenére ne adja fel, valamint hangsúlyozta, hogy a szülőföldön van a helyünk.

„A mai ember le tud ülni egy gond, egy probléma előtt, és jajgat, hogy most mi lesz. Igen, vannak feladataink, amelyek nehezek, a húsunkba vágnak. De ne nyafogjunk, meg kell oldani!” – fogalmazott. 

A szentmisét követően a csoportok a csíksomlyói nyeregbe indultak, hogy a Hármashalom oltárnál bemutassák táncaikat.

Az Ezer Székely Leány Napja a székely népviselet, néptánc és népzene évente megszervezett hagyományőrző találkozója, amelyre rendszerint július első szombatján kerül sor Csíkszeredában. Az 1931-es első rendezvény után néhány évig még sikerült megszervezni a találkozókat, majd 1990-ben elevenítették fel újra, megőrizve eredeti hagyományápoló szerepét.

szekelyhon.ro, demokrata.hu