„Tilos ütést mérni a halántékra, a torokra, a vesékre, illetve a nemi szervekre” – többek között ezzel egészítené ki a rendőrség szolgálati szabályzatát egy most készülő igazságügyi és rendészeti miniszteri rendelet. Ma csupán annyi az előírás, hogy gumibot alkalmazásakor „az ütés lehetőleg a támadó végtagot érje, kerülni kell, hogy fejre, a derékra, a gyomorra vagy a hasra irányuljon”.

A tervezet szerint a testi kényszert alapvetően a rendőri intézkedésnek ellenszegülő megfogására, leszorítására, elvezetésére, esetleg önvédelmi fogások bevetésére korlátoznák. A rendelet az ütést vagy rúgást még ezekben a helyzetekben is kategorikusan tiltaná, kivéve, ha a rendőrt közvetlen támadás éri. Ha a rendőr sérülést okozna, írja elő a javaslat, gondoskodnia kell az érintett orvosi ellátásáról.

A rendőrséget a 2006-os zavargások óta számos kritika érte például azért, mert a testi erőszak nem mindig az ellenállás megtörését szolgálta, hanem esetenként már földön fekvő embereket ütlegeltek vagy rugdostak.

A javaslat ugyanakkor továbbra is megengedné, hogy a passzívan ellenszegülő személlyel – például egy földön fekvő emberrel – szemben valamifajta erővel lépjenek fel. A rendőr köteles lenne különbséget tenni a passzív ellenszegülés – amikor például valaki egy lezárt területről nem hajlandó eltávozni –, az aktív ellenállás, illetve a támadó magatartás között. Aktív ellenállásnál bilincset, illetve gumibotot, könnygáz-sprayt, majd a szolgálati kutyát, legvégső esetben lőfegyvert használhatna a rendőr.

Ha a tömegoszlatásnál a rendőr aktív ellenszegülést tapasztal, a rendőrbot, könnygáz, elektromos sokkoló, bilincs, szolgálati kutya és vízágyút mellett a készülő rendelet megengedné a „lóháton vagy járműkötelékben végzett kényszeroszlatást”. Ez utóbbira jelenleg csak felfegyverzett tömeg oszlatásakor kerülhet sor.

A műveletet irányító parancsnok arra is utasítást adhatna – ami a hatályos szabályozásból hiányzik –, hogy a vízágyú vízsugarába festéket és ingerlő gázt keverjenek. Gumilövedéket alkalmazni és kardlapozni viszont tilos, szögezi le a javaslat.

(Index)