Hirdetés

– Régi, a társadalmat megosztó téma: vajon léteznek-e autógyárak? Két vendégemet erről kérdezem. Ön hisz az autógyárban?

– Sokat töprengtem rajta. Még sosem láttam autógyárat, viszont rengeteg autót látok, azt gondolom, ezek valahol készülnek, tehát lennie kell egy autógyárnak. Szükségszerűen létezik egy hely, ahol megálmodják, megtervezik, összerakják ezeket a járműveket. Hogy pontosan milyen, mekkora, nem tudom, de valami különleges, klassz dolog lehet.

– Én azt gondolom – veszi át a szót a szkeptikus –, az autók maguktól lettek. Amióta élek, mindig voltak autók, hol több, hol kevesebb, különbözőek, de sose láttam, hogy ezeket valaki készítette volna. Javítani persze lehet, vannak szerelők, de hogy a semmiből valaki létrehozzon egy autót? Valami nagy-nagy gyár, ahonnan kigördülnek? Butaság.

– Na de mégis, akkor az új autókat ki csinálja?

Korábban írtuk

– Keletkeznek. S ha arra gondol, mitől lesznek egyre hatékonyabbak, áramvonalasabbak, modernebbek, arra van egy rövid válaszom: evolúció. Régen vacak kocsik voltak, a mostaniak gyorsabbak, kényelmesebbek. Logikus, hogy a gyors autó kiszorítja a lassút. Amelyikben kialakul egy extra tartozék, az jobban megél az utakon, mint az elavult márkák. A Wartburgok, Zsigulik kihalnak, átveszik a helyüket a Suzukik, Opelek, Renault-k. Ez a világ rendje. Nem kell itt valami tervezőt vagy gyárat sejteni mögötte, egyszerűen így alakult.

– Mégis, akkor mit gondol az autógyárhívőkről?

– Ostobának, elmaradottnak, bigottnak tartom őket.

– És ha mutatunk önnek autógyárat?

– Az kevés. Hacsak nem mehetek be, ha nem érinthetem meg a gyártósort, nem látom a tervezőasztalt, nem beszélhetek a mérnökkel, nem hiszek benne. De még ha ezt valami csoda folytán el is tudná nekem intézni, akkor is kételkednék: lehet, hogy csak a megtévesztésemre húzták fel az egészet, úgy tesznek, mintha ott készülnének. Az autógyárhívők ezzel a trükkel beszednének az emberektől meg az államtól egy csomó pénzt a semmire.