Fotó: ShutterStock/Pelle Zoltan (szerk.)
Hirdetés

Leginkább a gyerekek és a gyermeklelkű felnőttek örülnek a gólyáknak. Jó ismerőseiknek tekintik e nagy testű madarakat, hiszen már az óvodában énekeltek róluk. A felnőttek másik része azonban összevonja szemöldökét, amikor látja érkezésüket, mondván: nagy szemetet csinálnak, és amilyen nagyok, biztosan károkat okoznak. Ezek az emberek gyakran leverik a fészkeket, esetleg lövöldöznek a visszatérő gólyapárra.

Orbán Zoltán ornitológus, a Madártávlat magazin főszerkesztője szerint ilyen galádságra csak a modern ember képes. Ötven-száz évvel ezelőtt a földművesek pontosan tudták, hogy a gólya milyen nagy hasznot hajt. Hiszen nem csak férgekkel, rovarokkal, hüllőkkel, kétéltűekkel és halakkal laknak jól és táplálják fiókáikat. Megeszik az apróbb rágcsálókat is, mindezzel, mondhatni, rendet tartanak a réteken és a szántóföldeken.

A gólyák több tízezer kilométert repülnek, hogy hazatérjenek valahonnan Afrika trópusairól vagy éppen Kis-Ázsiából. Belső iránytűjük segíti, hogy ne tévedjenek el, akármilyen hosszú is az út, és visszataláljanak a saját fészkükhöz, amely több mint otthon számukra. Biztos pontként szolgál arra az esetre is, ha út közben netán elszakadnának a párjuktól. Mert a gólya hűséges madár, nem csapodár.

Megérkezés után sürög-forog a pár mindkét tagja, hogy biztonságos fészek fogadja az évi 3-5 tojásból kikelő fiókákat. A harsányan sipogó, lassan tollasodó madárkákat a szülőpár egyik tagja folyamatosan őrzi az időjárás viszontagságaitól, a ragadozóktól és a balesettől, mielőtt nyolchetes koruk körül kirepülnének, hogy tegyenek egy-két kört a fészek körül.

Korábban írtuk

Balesetek persze mindig történhetnek. Már régen nincsenek meg azok a biztonságos kémények, amelyeken hajdan fészkeltek a gólyák. Így jobb híján villanyoszlopok tetejére rakják a fészküket, hiszen a gólyák zömmel falvakban fészkelnek lápos, vizes területek közelében. A villanyoszlop azonban veszélyes, a villanydrót ráz, és még ha nem is üti agyon a gólyát vagy a fiókáját, komoly égési sérüléseket okozhat. Emellett az ütéstől összerándulhat a madár teste, így lezuhanhat, lábát, szárnyát törve.

Orbán Zoltán szerint sokat tehetnek a faluközösségek a gólyák biztonságáért, ha a villanyoszlopokra úgynevezett gólyakosarat, azaz fészekmagasító állványt szerelnek. Ezek védenek az áramütés ellen. A vezetékek szigetelése további biztonságot nyújt nemcsak a gólyáknak, más madaraknak is.

Ezek az alkalmatosságok egyébként felszerelhetők úgynevezett fészekoszlopokra is, amelyeket ki lehet helyezni akár a kert végébe, akár óvoda-, iskolaudvarra. A beruházás nem túlságosan költséges, ráadásul intézmények pályázhatnak is a költségek finanszírozására. Arról nem beszélve, hogy a kiadások tetemes része lefaragható önkéntes munkával.

A civilizált világ persze további veszélyeket is tartogat: a sokféle agrokemikália, rovarölő és egyéb szer mérgezést okozhat, hiszen e madarak táplálékuk tekintélyes részét a szántóföldön találják meg.

Mint Orbán Zoltán felhívja rá a figyelmet, a jó szándéknak is lehetnek végzetes következményei. A gólyák egy része ugyanis ma már igyekszik megspórolni a több ezer kilométeres repülést, és itthon telel. Sőt, vannak példányok, amelyek a messzi északról érkeznek hozzánk ősszel, hogy itt vészeljék át a telet. Bizonyos jószívű emberek ilyenkor igyekeznek etetni, itatni őket.

– A gólya szuverén lény – állítja az ornitológus. – Tud gondoskodni magáról minden évszakban. Csak bajt okozunk azzal, ha nem neki való táplálékkal kínáljuk.

A hivatásos természetvédők mindazonáltal mindent megtesznek azért, hogy az emberek minél többet megtudjanak e gyönyörű madarakról. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei minden év júniusában indítják el a gólya road show-t. Ilyenkor kezdődik a fiókák meggyűrűzése. Ez azt a célt szolgálja, hogy az ornitológusok a lehető legtöbbet megtudják a honfitársainknak számító madarak útjáról. A gólyagyűrűzéseken látogatók is részt vehetnek. Ilyenkor rengeteg mindent megtudhatunk a gyűrűzési engedéllyel rendelkező szakemberektől. Van mit tanulnunk a gólyáktól: vándorlókedvet, hűséget, gondoskodást és persze szívósságot.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján tájékozódhatunk a gólya road show helyéről és időpontjáról.