Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

– A gyártók általában azt ígérik, hogy a por, tabletta vagy kapszula formájában kapható méregtelenítőkészítmények megtisztítják a szervezetünket például a felhalmozódott ólomtól, higanytól és más nehézfémektől.

– Valóban léteznek olyan foglalkozások, amelyek esetében felmerülhet az ólom- vagy higanymérgezés gyanúja. Ilyenkor először szemészeti vagy fogászati tünetek jelezhetik a bajt. Nem véletlen, hogy például az ólmozott vezetékekkel dolgozóknak rendszeresen részt kell venniük szűrővizsgálatokon. Az effajta mérgezések esetében azonban a diagnózis és a kezelés a toxikológus feladata, nem lehet sarlatánokra vagy kétes eredetű és összetételű szerekre bízni a gyógyulást.

– A hirdetések azonban általában nem az ilyen kockázatos foglalkozások képviselőinek szólnak, hanem mindazoknak, akik odafigyelnek az egészségükre. Vagyis elég széles a megcélzott kör.

– Tudni kell, hogy az emberi szervezetnek kiváló védekezőrendszere van. Ennek része a gyomor- és bélrendszer, a tüdő, a bőr, valamint kitüntetett szerep jut a májnak és a vesének. A vesék dolga, hogy megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztásának segítségével eltávolítsa a fehérjék lebontása során keletkezett melléktermékeket, egyes ionokat, karbamidokat és más salakanyagokat. Nem kell nyakló nélkül inni ahhoz, hogy e páros szervünk sikeresen ellássa feladatát. Célszerű naponta két liter folyadékot magunkhoz venni, hacsak nincs extrém meleg, vagy nem dolgozunk hőségben. Ez a mennyiség akkor is optimális feltételeket biztosít az egészséges vesék működéséhez, ha számolunk az izzadás vagy a kilégzés során elveszített folyadékmennyiséggel.

– A szintén méregdrágán kínált vesehajtó teákra, vízhajtókra sincs szükség a hatékonyabb méregtelenítéshez?

– Egészséges szervek esetében nincs. Sőt, ezek akár károsak is lehetnek. A vízhajtó tabletták orvosi ajánlás nélküli szedése pedig kifejezetten veszélyes.

– Több gyártó a máj megtisztítását célozza meg termékeivel. A máriatövist egyenesen csodaszerként ajánlják. Ez is túlzás?

– A máriatövis igazoltan májvédő hatású, kivonatát valóban szokták ajánlani a májbetegeknek. Ám azt kell mondjam, akkor fejti ki igazán a hatását, ha megelőzésként használjuk, mielőtt a májkárosodás bekövetkezett volna. Ezzel együtt akkor tehetjük a legtöbbet a máj egészségéért, ha kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, és megelőzzük az elhízást. Az alkohol lebontása során ugyanis acit­aldehid keletkezik, amely pusztítja a májsejteket. Az elhízás pedig odavezet, hogy a máj is elzsírosodik, és így nem tudja jól ellátni a feladatát. Mindebből következik, hogy nem mesterséges szerekkel való tisztítókúrákra vagy drasztikus méregtelenítő diétára van szüksége a szervezetnek, hanem ügyelni kell arra, hogy túlzásoktól mentesen táplálkozzunk.

– A böjtölés szintén felfogható valamiféle tisztító diétának?

– A böjtnek egészen más szerepe van az életünkben. A testi és szellemi megújulás részének tekinthetjük. Ám élettani szempontból is van jelentősége: segít megszabadulni a téli időszakban elfogyasztott nehéz, zsíros ételek következményeitől, vagyis a túlsúlytól. A böjtölés szabályai azonban soha nem írnak elő hosszas koplalást, testet-lelket próbára tevő hosszadalmas és keserves léböjtkúrákat. Ezek leginkább alultápláltsághoz vagy akár hiánybetegségekhez vezethetnek.

– A méregtelenítéshez kötődő naiv hiedelmek vagy remények mögött nem az áll, hogy túlságosan sok kemikáliát fogyasztunk, ami a sokszorosan feldolgozott ipari terméknek tekinthető élelmiszerek számlájára írható?

– Ezeket valóban célszerű elkerülni. Érdemes időt és fáradságot áldozni arra, hogy lehetőség szerint megbízható forrásból származó friss zöldségekből, gyümölcsökből és húsokból állítsuk össze az étrendünket. Így minimálisra csökkenthetjük a szervezetünkbe jutó adalék­anyagok vagy génmódosított összetevők mennyiségét. Ráadásul tehermentesíthetjük védelmi rendszerünket, ami jelentősen javíthatja egészségi állapotunkat és közérzetünket.